ZWOLLE - De rechtbank in Zwolle heeft de 32-jarige Edwin W. donderdag tot zeven jaar celstraf veroordeeld. Volgens de rechtbank is W. schuldig aan pogingen tot moord en afpersing van supermarktconcern Ahold.

Zijn kompaan Jochem van Z. moet vier jaar het gevang in. De rechtbank houdt hem verantwoordelijk voor poging tot moord en medeplichtigheid aan de afpersing. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk twaalf en negen jaar celstraf geëist.

Leraar

De rechtbank bepaalde verder dat de verdachten elk 50.000 euro moeten betalen aan de supermarktketen. Ahold had een vordering ingediend van ruim 130.000 euro voor gemaakte kosten.

De Zwolse leraar natuurkunde en techniek W. is de hoofddader in het verhaal. Het was zijn idee geweest, in april van dit jaar, om Ahold af te persen. Om zijn eis van 5 miljoen euro kracht bij te zetten, schoot hij diverse malen op woningen van willekeurige mensen in Deventer en Meppel en op een Albert Heijn-filiaal in Zwolle. Een 73-jarige vrouw uit Meppel werd daarbij geraakt in haar arm.

Vertegenwoordiger

De 29-jarige Van Z., een vertegenwoordiger uit Zwolle, wist naar eigen zeggen wel van de afpersing, maar niet dat het om Ahold ging. Ook verklaarde hij niets te weten van de schietpartijen.

Het plan van W. was om met het geld zijn moeder te helpen die er alleen voor stond na het overlijden van zijn vader en Jochem, die een gokschuld had van ongeveer 30.000 euro. Toen Ahold niet reageerde, kocht W., in het bijzijn van Van Z., een wapen met het idee om op een filiaal van Albert Heijn in Deventer te schieten. Hij bedacht zich echter en schoot op een aantal verlichte woningen. Dat herhaalde hij later in Meppel.

Egoïsme

W. verklaarde tijdens de behandeling van de rechtszaak dat hij zich nooit had gerealiseerd dat hij daarbij iemand kon raken. "Ik ben nooit op stap gegaan met het wapen om mensen om te leggen." Officier van justitie E. Duijts zei tijdens de zitting er zwaar aan te tillen dat het tweetal op willekeurige burgers heeft geschoten. Ook hekelde zij hun grenzeloze egoïsme en het geldelijk gewin waar zij op uit waren.

Ingesluisd

Van Z. zwakte zijn aandeel in de zaak tijdens de rechtszaak af, maar de officier en ook de rechters uitten hun twijfels hierover. Hij zegde zijn vriendschap met W. na hun aanhouding op 4 mei op. Volgens van Z. heeft W. hem er ingeluisd. De twee liepen tegen de lamp na de plaatsing van een advertentie in de Telegraaf en daarop volgend telefonisch contact. De politie kon hun daardoor traceren.

De rechters hebben de vorderingen van circa 2000 euro van twee slachtoffers van de schietpartijen toegewezen. W. moet allebei de slachtoffers betalen, Van Z. één.