UTRECHT - NS-topman A. Veenman eist dat FNV Bondgenoten afziet van de staking op het spoor in de regio Den Haag. Met het ontregelen van het treinverkeer dinsdagochtend bestaat de kans dat treinen in heel de Randstad vertraging oplopen.

Dat heeft Veenman in een brief aan de FNV-kopstukken L. de Waal en H. van der Kolk geschreven. De NS zal eventuele financiële schade bij FNV Bondgenoten neerleggen. Veenman heeft donderdagochtend nog met FNV-bestuurder A. van de Berg gesproken. Deze wilde de actie-oproep voor dinsdag niet intrekken.

Vakbond

De vakbond was eerst van plan om zaterdag een landelijke stakingsdag op het spoor te houden. Bondgenoten zag daar echter onder publieke druk vanaf. Rover en de Consumentenbond hadden ervoor gepleit treinreizigers in het eerste weekeinde van de herfstvakantie te ontzien. Dinsdagochtend wil FNV Bondgenoten wel actie voeren in de regio Den Haag door daar geen treinen te laten stoppen.

Een meerderheid van de Nederlanders is tegen eventuele acties van FNV Bondgenoten op het spoor. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de bevolking vindt dat treinreizigers onterecht de dupe worden van acties.

Een ruime meerderheid van de ondervraagden is het wel eens met de kritiek van de vakbond op de kabinetsplannen. Tweederde van hen vindt dat het imago van de NS wordt geschaad door de plannen van FNV Bondgenoten. Slechts 19 procent weet precies waartegen de bond actievoert. Onderzoeksbureau Arachnea ondervroeg ruim 1600 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

NS-topman A. Veenman liet eerder al weten de acties van FNV Bondgenoten onverantwoord en onjuist te vinden. De vakbond heeft inmiddels afgezien van de landelijke werkonderbreking die op zaterdag was voorzien. In plaats daarvan staan de treinen enkele minuten stil. Dinsdag organiseert Bondgenoten wel een staking in de regio Den Haag.