UTRECHT - De acties van vakbond FNV Bondgenoten op de autosnelwegen rond Utrecht leidden donderdagochtend tot 09.00 uur nog niet tot chaotische toestanden. Volgens de ANWB verschilde de drukte rond dat tijdstip niet veel van andere donderdagen. Enkele ongelukken zorgden vroeg op de ochtend wel voor flinke files, maar die losten na 08.00 uur weer op. De ANWB telde tot nu toe twee actievoerende chauffeurs.

De ongevallen vonden plaats op de A28 (Amersfoort - Utrecht) bij Leusden en op de A2 (Den Bosch - Amsterdam) bij Utrecht-West. Daardoor stonden er vanaf 06.00 uur al files van 10 tot 15 kilometer. Door deze stremmingen was het op de A27 (Breda - Almere) ook extra druk, omdat het verkeer via deze weg naar Utrecht probeerde te komen.

De actievoerders bevonden zich volgens de ANWB-woordvoerder op de A12 (Arnhem - Den Haag) bij de Galecopperbrug richting Arnhem en op de A27 bij Houten richting Utrecht.

Ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) signaleerde nog niet veel problemen. Alleen de spandoeken die aan de viaducten hangen, zorgen voor wat stagnatie, zei een woordvoerder. Het KLPD heeft extra voertuigen ingezet om erop toe te zien of de actie goed verloopt en of de chauffeurs zich aan de regels houden. Zo mogen ze niet langzamer rijden dan 30 kilometer per uur op de rechterrijstrook. "Overtredingen worden niet getolereerd."

Volgens J. Heilig van FNV Bondgenoten begint de actie op gang te komen. "Iedereen is op z'n plek." Hij gaf toe dat het moeilijk te meten is hoeveel chauffeurs daadwerkelijk meedoen. De reacties van de overige weggebruikers zijn volgens hem wisselend. "Veel mensen steken hun duim op, maar er zijn er ook die hun middelvinger opsteken."