AMSTERDAM - Elf buitenlandse vrienden van Mabel Wisse Smit, onder wie politici en diplomaten, hebben hun verontwaardiging kenbaar gemaakt over de manier waarop de verloofde van prins Johan Friso in Nederland wordt behandeld. De vrienden maakten hun ongenoegen donderdag kenbaar in een open brief in de Volkskrant.

Het schrijven is onder anderen ondertekend door de voormalige Europees commissaris Emma Bonino en europarlementariër Gianfranco Dell'Alba en door de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Australië, Garreth Evans, die nu voorzitter is van de International Crisis Groep.

Ook de namen van de oprichter van Artsen zonder Grenzen, Bernard Kouchner en de oprichter van het Open Society Institute, de miljonair George Soros, staan onder de brief. De laatste is vooral bekend is door zijn steun aan projecten in Oost-Europa.

"Ontsteld en verrast hebben wij kennis genomen van berichten in de internationale pers over de mediastorm in Nederland over Mabel Wisse Smit", zo schrijven ze. "Het is een schokkende ervaring dat een persoon die zoveel heeft gedaan voor de mensenrechten in de wereld in haar eigen land zo slecht wordt behandeld vanwege een dubieuze beschuldiging over een kwestie van vijftien jaar geleden toen zij begin twintig was."