SYDNEY - Australië onderzoekt de mogelijkheid om de schapen op het Nederlandse schip de Cormo Express aan boord te slachten en in zee te dumpen. Het schip van de Nederlandse rederij Vroon dobbert al sinds augustus op de Arabische Zee omdat geen enkel land de schapen toelaat.

Volgens het Australische dagblad The Daily Telegraph is de slacht aan boord één van de opties die aan bod komt tijdens crisisberaad donderdag op het ministerie van Landbouw in Canberra. Volgens de Australische minister Truss is het de laatste, maar geen onvermijdelijke oplossing.

57.000 schapen

De Cormo Express vertrok op 5 augustus vanuit Australië naar Saudi-Arabië met 57.000 schapen aan boord. Ruim 5200 schapen zijn sindsdien om het leven gekomen door hitte en stress. De dieren worden overal geweigerd, omdat veel schapen bekschurft zouden hebben.

Hoewel het hoofd van de Australische veterinaire dienst en de Nederlandse rederij hebben verklaard dat de schapen vrij zijn van bekshurft loopt Australië liever geen risico's. Vertegenwoordigers van de vleesverwerkende industrie en landbouwfunctionarissen hebben tegenover The Daily Telegraph hun vrees voor besmettelijke ziekten uitgesproken. Ze zijn tegen terugkeer van de schapen.

Op de Australische radio heeft minister Truss verklaard dat de slacht op zee grote praktische problemen oplevert. De schapen moeten worden geëlectrocuteerd om via een hakselaar in zee te verdwijnen. Een overheidsteam is de verschrikkelijke taak aan het voorbereiden, schrijft de Telegraph. De klus zou twee maanden kunnen gaan duren, aldus Truss.