AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft maandag vijf marktmeesters van het Waterlooplein en de Noordermarkt opgepakt.

De verdachten in de leeftijd van 49 tot 61 jaar worden verdacht van het aannemen van steekpenningen van marktkooplieden. Dit maakte een politiewoordvoerder maandag bekend.

De marktmeesters zijn op een politiebureau ingesloten voor verhoor en blijven daar vastzitten. In een kantoor van de verdachten vond de politie tienduizenden euro's aan contant geld.

Dit is in beslag genomen. De politie heeft op diverse bankrekeningen van de verdachten beslag gelegd.

Steekpenningen

De recherche observeerde de marktmeesters sinds oktober 2009. Volgens de politie kregen zij tijdens het registreren geld overhandigd van sommige marktkooplieden die vervolgens op de flexibele marktplekken mochten staan.

De politie vermoedt dat de marktmeesters steekpenningen ontvingen van de marktkooplieden die daarvoor de gewilde plaatsen kregen.

Iedere markt bestaat volgens de politiewoordvoerder voor 80 procent uit vaste plaatsen. De marktmeesters dienen de overige flexibele plaatsen te verdelen over de marktkooplieden die zich daarvoor aandienen.

Dagmarkten

Rechercheurs gaan nog marktkooplieden verhoren van wie zij vermoeden dat ze meedoen aan de illegale praktijken. Bij het onderzoek zijn ook ambtenaren van het bureau integriteit van de gemeente Amsterdam betrokken.

De markten op het Waterlooplein en de Noordermarkt zijn de belangrijkste dagmarkten in het Amsterdamse centrum.

Een woordvoerder van het stadsdeel Centrum noemde het maandag ''vreselijk dat het zover gekomen is''. Het stadsdeel wil dat de onderste steen boven komt en wacht het verdere verloop van het politieondezoek daarvoor af.

Doorgang

Ieder stadsdeel in Amsterdam heeft zijn eigen marktmeesters in dienst. Het stadsdeel Centrum is nog op zoek naar een oplossing om de opgepakte werknemers vanaf dinsdag te kunnen vervangen zodat de markten op het Waterlooplein en de Noordermarkt doorgang kunnen vinden.