ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de hersenen van een van de Turks-Nederlandse slachtoffers van het ongeval in de Amercentrale laten verwijderen. Het OM laat via een woordvoerster weten dat te hebben gedaan in overleg met de nabestaanden, maar die weerspreken dat.

"De nabestaanden zijn woedend", aldus PvdA-Tweede-Kamerlid P. van Heemst woensdagavond. De parlementariër heeft vragen gesteld over de kwestie aan de ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken) en Hoogervorst (VWS). Hij wil dat de autoriteiten volledige openheid van zaken geven.

Vijf doden

Vijf onderhoudsmedewerkers kwamen eind september om het leven toen een enorme bouwsteiger in elkaar stortte tijdens werkzaamheden in de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg. Het ging om twee Amerikanen en drie Rotterdammers van Turkse afkomst. Drie andere onderhoudsmedewerkers overleefden het ongeval.

De nabestaanden van de man, over wiens lichaam nu commotie is ontstaan, vreesden een onwaardige begrafenisplechtigheid. Het lichaam van een moslim moet intact zijn als het ter aarde wordt besteld. De nabestaanden waren op donderdagavond 2 oktober naar een politiebureau in Rotterdam geroepen, omdat het lichaam van het slachtoffer vrijgegeven zou worden.

Compleet

Ter plaatse kregen ze tot hun grote ontsteltenis te horen dat het lichaam niet compleet was en dat de hersenen ontbraken. De hersenen zijn uiteindelijk dankzij inmenging van onder andere burgemeester M. Meijer van Geertruidenberg nog voor de begrafenis op vrijdag 3 oktober in Turkije bij het lichaam gevoegd.

Volgens een woordvoerster van het OM zijn de hersenen verwijderd in verband met het strafrechtelijk onderzoek in de zaak. Verder weigert ze commentaar op de kwestie.

Excuses

Van Heemst neemt daarmee geen genoegen. "In mijn ogen is deze familie vreselijk in de steek gelaten. Onder meer omdat er lichaamsdelen zijn weggehaald zonder overleg." Het Kamerlid eist dat justitie excuses maakt aan de nabestaanden. Verder wil hij weten wat de gang van zaken precies is bij de afwikkeling van rampen waarbij doden vallen. "Ik krijg de indruk dat die procedure veel zorgvuldiger kan."