UTRECHT - FNV Bondgenoten zwicht voor de publieke druk om de acties bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) zaterdag af te zwakken. In plaats van een landelijke werkonderbreking van enkele uren zetten werknemers de treinen enkele minuten stil om 11.55 uur.

De vakbond organiseert dinsdag wel een staking in de regio Den Haag. Op stations in dit "besmette gebied" zullen volgens de vakbond dinsdag tussen 04.30 en 10.00 uur geen treinen stoppen.

Miljoenenclaim

Bondgenoten zegt tegemoet te komen aan vooral een verzoek van Rover en de Consumentenbond om de treinreizigers in het eerste weekeinde van de herfstvakantie te ontzien. De NS dreigde daarnaast FNV Bondgenoten met een miljoenenclaim als de staking door zou gaan. De vervoerder zou naar eigen zeggen miljoenen euro's schade lijden als de treinen lange tijd stil zouden staan.

"Wij hadden juist komende zaterdag geprikt voor acties op het spoor om de forensen te ontzien. Wij hadden ons niet gerealiseerd dat heel veel mensen op de eerste dag van de herfstvakantie van de trein gebruik maken", aldus bestuurder A. van den Berg van de FNV-bond woensdag. "Wij zoeken geen ruzie met het publiek, maar hebben die met de politiek."

'Verkeerde adres'

De NS is niet blij dat FNV Bondgenoten toch nog actie gaat voeren op het spoor. "Ze zijn bij ons aan het verkeerde adres", zei een woordvoerder. Aan de andere kant is de vervoerder wel opgelucht dat de landelijke staking van de baan is.

Een woordvoerster van de NS zegt dat eventuele kosten bij de bond worden verhaalt. "Als we schade oplopen, gaan we die bij FNV Bondgenoten claimen", zei een woordvoerster. "De omvang van de schade is niet bekend. Dat kunnen we pas achteraf zeggen."

De landelijke staking in het busvervoer gaat zaterdag wel gewoon door. Deze begint in de vroege ochtend en duurt tot het middaguur.

Estafettereeks

De acties in het openbaar vervoer maken onderdeel uit van de estafettereeks waarmee de FNV druk probeert uit te oefenen op het kabinet. Sinds vorige week woensdag organiseert de vakcentrale acties door het hele land tegen de bezuinigingen van het kabinet. Daarmee wil de vakbeweging Nederlanders bewust maken van de gevolgen van onder meer de kabinetsingrepen in de WAO, de WW, het vroegpensioen en het ziekenfonds.

Op 14 oktober staat het najaarsoverleg gepland tussen het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties. "Belangrijk is dat de overheid zich gaat realiseren dat wanneer ze niet over de brug komt, wij dit land kunnen ontwrichten met acties. Die dinsdag merken ze in ieder geval dat hun ambtenaren niet met trein naar hun werk kunnen komen", aldus Van den Berg.