AMSTERDAM - De vakbond FNV Bondgenoten is donderdag van plan om de ochtendspits rond Utrecht stil te leggen. Daartoe worden chauffeurs uit het beroepsgoederenvervoer opgeroepen om langzaam te gaan rijden. Dat maakte de bond woensdag bekend.

FNV-Bestuurder J. Heilig noemt het een "publieksparticiperende" actie. "Ze worden inderdaad gedwongen om mee te werken. Maar de regelingen waar het om gaat zijn ook verplicht."

Van 8 tot 12

De actie begint 8 uur in de ochtend en duurt tot 12 uur, zegt FNV Bondgenoten in een verklaring. Volgens de vakbond hebben de chauffeurs laten weten de kabinetsplannen onacceptabel te vinden. De onvrede spitst zich toe op het schrappen van ouderenregelingen.

Het Traffic Information Center zegt dat er een flinke chaos kan ontstaan op de snelwegen rond Utrecht. "Ik ken de aard van de acties niet", zegt een woordvoerder. "Ik kan dus ook niet zeggen wat er gaat gebeuren. Het is echter heel goed mogelijk dat er flink veel extra vertragingen komen. Maar wellicht houden de automobilisten er rekening mee."

ANWB

De ANWB noemt de actie "uiterst onverstandig". "Het publiek heeft niets te maken met het conflict tussen de bonden en het kabinet", aldus een woordvoerder. "Ik denk dan ook niet dat FNV Bondgenoten zich hiermee populair maakt. Het is onverstandig en onaangenaam."

De ANWB kan wel begrijpen dat de bond acties voert die leiden tot overlast. "Dat kunnen ze dan beter vooraf met alle partijen overleggen en dat is niet gebeurd."

Het Traffic Information Center zegt dat er een flinke chaos kan ontstaan op de snelwegen rond Utrecht. "Ik ken de aard van de acties niet", zegt een woordvoerder. "Ik kan dus ook niet zeggen wat er gaat gebeuren. Het is echter heel goed mogelijk dat er flink veel extra vertragingen komen, maar wellicht houden de automobilisten er rekening mee."