AMSTERDAM - Het KNMI heeft zaterdagavond een weeralarm uitgegeven vanwege sneeuwjacht.

Het alarm geldt alleen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland. Voor de rest van het land geldt nog steeds de voorwaarschuwing voor extreem weer, die het KNMI vrijdag uitgaf.

De combinatie van wind en sneeuw leidt tot sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen ontstaan. ''De overlast wordt steeds groter en zal ten minste tot zondagochtend voortduren'', aldus een woordvoerder van het KNMI.

Overlast

Het KNMI krijgt zaterdagavond steeds meer meldingen binnen van mensen die last hebben van de sneeuwjacht. Ook op andere plaatsen in het land kunnen zich sneeuwduinen vormen, meldt het KNMI.

De ANWB waarschuwde al eerder op zaterdagavond voor gevaarlijke rijomstandigheden op de wegen in het noorden en oosten van het land door sneeuwduinen. Spoorbeheerder ProRail meldt geen problemen op het spoor door de stuifsneeuw.

Bussen van Connexxion rijden in en rond Almelo, Enschede, Arnhem, Lelystad, Kampen en Zwolle en in de provincie Friesland andere routes in verband met de sneeuwoverlast.

Sneeuwjacht

Een sneeuwjacht is sneeuwval of driftsneeuw bij een gemiddelde wind van windkracht 6 of . Deze sneeuwjachten gaan vaak samen met slecht zicht. Vanaf windkracht 8 wordt het verschijnsel een sneeuwstorm genoemd.

Verkeershinder

Rijkswaterstaat verwacht tot zondagmorgen hinder op de snelwegen. Weggebruikers krijgen het advies in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe alleen de weg op te gaan als het noodzakelijk is.

Op veel plekken is het glad en zijn er door de wind sneeuwduinen ontstaan. Op de snelwegen is volop gestrooid maar doordat er weinig verkeer is, mengt de sneeuw niet met het zout. Soms is daarom maar een rijstrook berijdbaar. Rijkswaterstaat zegt met honderden strooiwagens en sneeuwschuivers in actie te zijn.

Rustig

Overigens was het zaterdagavond al erg rustig op de wegen in Drenthe en Friesland. Wel liet een woordvoerder van de politie in Drenthe weten dat er een aantal glijpartijen is gemeld.

Ook bij de meldkamer van de brandweer in Assen kwamen sinds zaterdagmiddag tien meldingen binnen. ''Veel van de meldingen gingen over sneeuwvlagen op de wegen'', vertelt een woordvoerder. ''De automobilisten schrikken daar erg van.''

Ook de brandweer heeft het idee dat veel mensen thuis blijven in verband met het weer. ''De overlast wordt steeds erger, maar gelukkig krijgen wij steeds minder meldingen binnen. Het is momenteel zelfs extreem rustig. We hopen natuurlijk dat dat de rest van de avond en nacht zo blijft.''

Overlast verkeer door winterweer