WASHINGTON - De Verenigde Staten beraden zich op sancties tegen de Palestijnse president Arafat in verband met verdenkingen dat hij zou hebben geprobeerd in Iran wapens kopen. De krant USA Today meldde dat president Bush en zijn topadviseurs zich vrijdag over de kwestie zullen buigen.

De Amerikanen overwegen onder meer om de bemiddelingspogingen van Anthony Zinni stop te zetten, aldus de krant, die zich baseert op bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

Regeringsfunctionarissen zouden zich de afgelopen dagen al hebben beraden over mogelijk strafmaatregelen tegen de Palestijnen. Een woordvoerder van het ministerie wilde er niets over zeggen.

De Amerikaanse bemiddelaar Zinni is de afgelopen tijd tot tweemaal toe in het Midden-Oosten geweest in een poging daar een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Maar hij kwam met lege handen terug. Een datum voor een derde trip is nog niet gepland. Bronnen bij Buitenlandse Zaken melden dat Zinni zijn inspanningen zou kunnen stopzetten. Een andere maatregel waar de Amerikanen over zouden nadenken is het sluiten van het kantoor van de Palestijnse Autoriteit in Washington.

De Verenigde Staten willen dat president Arafat opheldering geeft over een wapentransport dat door Israël op de Rode Zee werd onderschept. De 50 ton wapens en munitie lagen in een vrachtschip dat op weg was naar de Gazastrook. Arafat ontkent iets van het transport te weten en liet drie mensen arresteren die volgens Israël bij de zaak betrokken waren.

De VS hebben drie Arabische staten bewijsmateriaal verstrekt over de betrokkenheid van de Palestijnse Autoriteit bij de wapensmokkel is. De informatie stond in brieven die president Bush vorige week heeft gestuurd naar de leiders van Saudi-Arabië, Jordanië en Egypte, zo meldde de Amerikaanse zender ABC.

Deze landen worden beschouwd als gematigde Arabische staten die nauwe banden hebben met de Verenigde Staten. Bush heeft de betrokken leiders gevraagd Arafat over te halen nog meer arrestaties te doen.

/DOSSIERMidden-Oosten