DETROIT - De 23-jarige Nigeriaan die eerste kerstdag boven Detroit in een verkeersvliegtuig heeft geprobeerd in zijn onderbroek verborgen explosieven te laten ontploffen, Umar Farouk Abdulmutallab, heeft vrijdag bij zijn eerste voorgeleiding onschuldig gepleit.

Hij zweeg na de vraag van de rechter of hij zich schuldig of onschuldig acht, waarop de rechter liet noteren dat hij zich niet schuldig acht.

De verdachte terrorist is onder meer aangeklaagd voor poging tot moord op de inzittenden van het vliegtuig en van een poging massavernietigingswapens te gebruiken.

Hij kan levenslang krijgen. De moslim was op Schiphol op het vliegtuig gestapt nadat hij vanuit Nigeria naar Nederland was gevlogen.

Rechter

Het was voor het eerst dat de Nigeriaan voor de rechter verscheen. Het was een zeer korte procedurele zitting van minder dan vijf minuten voor een federale rechtbank in Detroit.

Abdulmutallab zou banden onderhouden met een tak van het internationale terreurnetwerk al-Qaeda in Jemen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama had donderdag voor de Amerikaanse televisie nog de falende veiligheidsdiensten gelaakt. De screenings schoten tekort zodat Abdulmutallab niet werd tegengehouden.

Tijdens een korte verklaring in het Witte Huis kondigde Obama hervormingen aan om dergelijke ''systematische missers'' bij de inlichtingendiensten in de toekomst te voorkomen.

Schuldigen

De president zei minder belang te hechten aan het aanwijzen van schuldigen bij de veiligheidsdiensten. Hij stelde het belangrijker te vinden van de gemaakte fouten te leren.

Obama benadrukte dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Verenigde Staten bij hem ligt.

Rapport

In een rapport van het Witte Huis over de gang van zaken wordt erkend dat de Amerikaanse overheid eigenlijk over voldoende informatie beschikte om de aanslag te verijdelen.

De naam Abdulmutallab stond in een database van een inlichtingendienst, maar dat werd pas ontdekt toen de Nigeriaan zich al in de lucht bevond.