AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat er bij het kabinet op aandringen het marineterrein in de hoofdstad te verhuizen naar Den Helder. Het terrein in de binnenstad leent zich prima voor de bouw van ongeveer duizend woningen, zo maakte de gemeente woensdag bekend. Amsterdam wil tussen 2010 en 2030 circa 50.000 woningen bouwen.

Amsterdam werkt hierbij samen met de gemeente Den Helder. Gelet op het verlies aan arbeidsplaatsen in Den Helder als gevolg van bezuinigingen pleit de Amsterdam ervoor om het merendeel van de arbeidsplaatsen van het marineterrein over te hevelen naar die stad. Het marine-etablissement is eigendom van de rijksoverheid.

Verhuizing

Het initiatief van de verhuizing was afkomstig van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland, maar die trok zich dinsdag plotseling terug. Amsterdam, Den Helder en de provincie zouden aanvankelijk samen een brief sturen naar de Tweede Kamer. VVD-wethouder Dales van economische zaken van Amsterdam was tegen het besluit om de brief mede te ondertekenen.

De gemeente Amsterdam zoekt voor de bouw van extra woningen vooral ruimte in de bestaande stad. Het marineterrein is goed bereikbaar per openbaar vervoer en ligt nabij belangrijke centrumfuncties. Bovendien is de locatie aan het water aantrekkelijk en maakt het deel uit van het transformatiegebied in het oosten van de stad waar veel nieuwe woningen en kantoren verrijzen.

Op het marinecomplex werken momenteel ongeveer zeshonderd mensen. Op het terrein bevinden zich onder meer de audiovisuele dienst van de marine, de technische school en een keurings- en selectiecentrum voor de krijgsmacht.