DEN HAAG - Minister Donner van Justitie ziet vooralsnog geen enkele reden om onderzoek te doen naar beschuldigingen in de Gay Krant en Panorama dat een topambtenaar van zijn departement seks heeft gehad met minderjarige jongens, onder andere in het Anne Frank-plantsoen in Eindhoven. "Er is nog geen spoor van rook, laat staan vuur", aldus Donner woensdag in een reactie op de publicatie van de beschuldigingen.

"Ik kan niet zeggen of er iets of niets aan de hand is", aldus de bewindsman. "Ik moet eerst aanwijzingen hebben dat er iets aan de hand is, anders kan ik niets. En er is nog niet een begin van bewijs."

Anne-Frankplantsoen

De Gay Krant en Panorama publiceren deze week een artikel over de bezoekers van het Anne Frank-plantsoen in Eindhoven waar mannen seks zouden hebben met minderjarige jongens, soms tegen betaling. In het artikel wordt ook een topambtenaar van Justitie genoemd. De bladen zeggen zich te baseren op getuigenverklaringen die bij een notaris zijn ondergebracht.

Laaiend

Donner is laaiend op deze bladen omdat die volgens hem met het verhaal mensen bezoedelen, zonder dat daar volgens hem enig spoor van bewijs voor is. Hij noemde het riooljournalistiek.

De bewindsman vindt dat de Gay Krant en Panorama hun informatie moeten overleggen. "Het is uiterst dubieus dat ze zeggen: we hebben de informatie maar je krijgt het niet van ons." Als het inderdaad zo is dat de bladen meer weten over een misdrijf, dan moeten ze daarvan aangifte doen, meent hij. "Anders zijn ze mogelijk medeplichtig."

Donner is duidelijk niet onder de indruk van het argument dat de bewijzen bij de notaris liggen. "Dat suggereert achtenswaardige informatie die er misschien helemaal niet is." Volgens de minister is een kluisje "net zo goed". Media die de naam van de hoge ambtenaar publiceren zonder daar bewijs bij te leveren kunnen rekenen op juridische procedures, zo liet Donner verder nog weten.