TEL AVIV - In het centrum van de Israëlische stad Tel Aviv zijn vrijdagochtend door een zelfmoordaanslag zeker vierentwintig gewonden gevallen die bij een busstation stonden te wachten. Een Palestijn blies zichzelf op toen hij op een brommer door een winkelstraat reed. De dader kwam om het leven.

De dader was lid van de radicale Palestijnse beweging Islamitische Jihad. Dat heeft een lid van de Libanese Hezbollah vrijdag gezegd op de eigen televisieomroep al-Manar.

De dader van de aanslag werd op Al Manar geïdentificeerd als Safwat Abdurrahman Khalil, een lid van de Jeruzalem Brigades van de Islamitische Jihad.

Ook de Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer sprak het vermoeden uit dat de Islamitische Jihad achter de aanslag in Tel Aviv zat. Hezbollah en de Islamitische Jihad hebben de afgelopen zestien maanden een reeks zelfmoordaanslagen gepleegd.

Bekijk video

De aanslag was in het centrum van de stad, in een wijk waar veel buitenlanders wonen. De politie heeft de omgeving onmiddellijk afgezet. Niemand heeft zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslag.

Dinsdag overleden twee Israëlische vrouwen nadat een Palestijn het vuur had geopend in het centrum Jeruzalem. Tientallen mensen liepen verwondingen op. Uit vergelding bracht het Israëlische leger donderdag een leider van de militante verzetsbeweging Hamas in de Gazastrook om het leven.

Ooggetuigen zeiden dat de Israëliërs nabij Khan Yunis tenminste twee raketten afschoten op het voertuig van de Hamasleider. Volgens Palestijnse bronnen raakten twee andere inzittenden door de aanval gewond. Tijdens de Intifadah heeft Hamas verscheidene zelfmoordaanslagen gepleegd.

Het Israëlische leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Gazastrook twee leden van de radicale Palestijnse Hamasbeweging gedood. Een legerwoordvoerder zei dat de Palestijnen probeerden een joodse nederzetting binnen te dringen bij Gush Katif.

De Hamasleden kwamen volgens de woordvboerder om tijdens een vuurgevecht met een Israëlische legerpatrouille. Een Palestijnse functionaris zei echter dat de twee alleen waren gewond en dat de militairen hen later hebben doodgeschoten.

/DOSSIERMidden-Oosten