GEESTHACHT - Monstergolven op de wereldzeeën vormen een grotere bedreiging voor de scheepvaart dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben wetenschappers van het Duitse GKSS-onderzoekscentrum in Geesthacht bij Hamburg woensdag gezegd.

Plotselinge golven van 40 meter hoog zijn geen uitzondering, liet Wolfgang Rosenthal van het GKSS weten. Lange tijd werden verslagen over de zogenoemde monstergolven afgedaan als sterke verhalen. Bestudering van duizenden satellietbeelden bewijzen echter het tegendeel.

Deze week is in Genève een internationale bijeenkomst van deskundigen die de bedreigingen van de monstergolven bespreken. Voor beperking van de gevaren hebben zij al ideeën geopperd. Zo moeten volgens Rosenthal de laadkleppen van schepen worden versterkt.

Onderzoeken van het GKSS hebben aangetoond dat de huidige constructie daarvan vaak te kwetsbaar is. "Als hoge golven over het schip slaan, worden de luiken door het gewicht van het water vaak als eierschalen ingedrukt. Als het water eenmaal in de scheepsromp komt, is het te laat", aldus Rosenthal.

De wetenschapper pleitte verder voor een register, waarin de "biologische leeftijd" van schepen wordt bijgehouden. Een "gezondheidsverklaring" zou volgens hem kunnen helpen schepen tijdig uit de vaart te halen. "Het is heel goed mogelijk dat een tankerongeluk zoals van de 'Prestige' voor de Spaanse kust door een dergelijke controle voorkomen had kunnen worden", aldus Rosenthal.