CULEMBORG - Een tiental Molukse bewoners houdt maandagavond sinds ongeveer 20.45 uur de wacht in de wijk Terweijde in Culemborg.

Zij komen naar hun zeggen op voor hun eigen veiligheid omdat eerder jongeren uit het niets kwamen en vernielingen aanrichtten. De mobiele eenheid, die om de hoek staat, vertrouwen ze niet.

De bewoners bevinden zich in de Diepenbrockstraat, waar eerder een auto inreed op een aantal buurtbewoners en stenen door ruiten van meerdere huizen gingen.

De bewoners zijn van plan voorlopig te blijven, ''als het moet de hele nacht''. In Terweijde vliegen twee groepen jongeren, Molukse en Marokkaanse, elkaar al jaren in de haren.

Kritiek

De Molukse buurtbewoners hebben veel kritiek op burgemeester Roland van Schelven. Een wijkbewoner, die niet bij naam genoemd wil worden, noemt hem een ''flapdrol'' en zegt: ''We hebben eigenlijk geen burgemeester."

"Misschien wel de Nederlandse bevolking, maar wij niet. Als hij vanavond nog komt dan hoeft het niet meer.''

Van Schelven wilde eerder niet verklaren of hij al in de buurt is geweest. Hij gaf aan eerst met sleutelfiguren te willen praten.

Oorlog

De buurtbewoner vindt dat de afzetting van betonblokken en de aanwezigheid van de ME een beetje als bezettingstijd in oorlog voelt. Een oplossing voor het probleem weet hij niet.

''Praten heeft in elk geval niet geholpen. Iedereen wist dat het weer mis zou gaan met de jaarwisseling. Maar bang ben ik voor de duvel niet.''