LOS ANGELES - De acteur Arnold Schwarzenegger heeft de strijd om het gouverneurschap in de Amerikaanse staat Californië gewonnen. Dat bleek woensdagochtend (Nederlandse tijd) vrijwel onmiddellijk uit de peilingen, nadat de stemlokalen in Californië waren gesloten. De definitieve uitslagen kunnen nog enkele dagen op zich laten wachten.

Bekijk video:
Modem / Breedband

De zittende Democratische gouverneur Gray Davis van Californië heeft inmiddels zijn nederlaag tegen de Republikein Schwarzenegger erkend. In een zaal vol Democraten zei Davis dat hij de wereldberoemde acteur, vooral bekend van zijn rol als 'Terminator', inmiddels heeft gelukgewenst.

"We hebben veel goede avonden gehad de laatste twintig jaar, maar vanavond hebben de mensen besloten dat het tijd is voor iemand anders en ik aanvaard hun oordeel", aldus Davis.

Davis

Zijn aanhangers riepen op tot een recall-vote, zodat Schwarzenegger op zijn beurt ook weer de plaat zou moeten poetsen. Davis riep echter iedereen op "de chaos van de recall achter zich te laten en te doen wat het beste is voor de staat Californië".

Schwarzenegger

De uit Oostenrijk afkomstige Schwarzenegger bedankte zijn aanhangers die hem een staande ovatie bezorgden. "Ik wil de mensen in Californië helpen. Ik kwam hier met absoluut niets. En nu heeft Californië mij het grootste van alles gegeven. Jullie hebben me vertrouwen geschonken door op mij te stemmen". Hij voegde eraan toe met andere partijen te willen samenwerken. "Ik wil iedereen vertegenwoordigen."

Terminator

Aanvankelijk leek het een nek-aan-nekrace te worden tussen de 'Terminator' en Davis, maar direct na sluiting van de stemlokalen bleek al dat de gouverneur het onderspit moest delven. Volgens de eerste uitslagen heeft meer dan 55 procent van de Californiërs zich uitgesproken voor de afzetting van hun Democratische gouverneur, die in november nog was herkozen.

De Californiërs raakten echter zeer ontevreden omdat Davis het enorme begrotingstekort van de staat steeds verder liet oplopen. Het is voor het eerst sinds 1921 dat in de Verenigde Staten een gouverneur na een recall-vote moet terugtreden.

De opkomst bij de verkiezingen was hoog. Het tv-station CNN schatte de opkomst op meer dan 65 procent. Vorig jaar, bij de herverkiezing van Davis, was de opkomst nog maar ruim 50 procent. Waarnemers meenden dat een hoge opkomst in het voordeel zou zijn van Davis, maar dat bleek dus niet het geval. Dit ondanks recente onthullingen over misdragingen door Schwarzenegger, die vrouwen zou hebben betast.

Het kan nog weken duren voordat de uitslag ook officieel wordt vastgesteld. Onregelmatigheden bij de tellingen zijn vooralsnog niet geconstateerd, maar dat kan nog komen. In veel plaatsen hadden de autoriteiten minder stemlokalen ingericht dan normaal. Ze kampen met financiële tekorten en hadden ook problemen met het late tijdstip waarop bekend werd dat de recall-vote door mocht gaan.

Stallone

De afgelopen tijd hebben diverse Amerikaanse beroemdheden van het witte doek laten weten niet gecharmeerd te zijn van hun collega als gouverneur. Woensdag kregen ze gezelschap van Sylvester Stallone, die evenals Schwarzenegger vooral beroemd is vanwege zijn spierbundels.

Stallone vindt het 'zeer gevaarlijk' als mensen zonder goede voorbereiding in de gelegenheid worden gesteld gouverneur te worden. "Ik denk dat mensen zich vaak laten verblinden door populariteit, en dat is niet de beste manier om met politiek om te gaan", aldus Stallone.