JOHANNESBURG - De vijf agenten die waren beschuldigd van de moord op de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Steve Biko worden niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Justitie besloot van een proces af te zien, deels omdat er geen ooggetuigen zijn van de omstandigheden die leidden tot de dood van de zwarte leider in .

Vervolging wegens doodslag is niet meer mogelijk, omdat dat misdrijf is verjaard, meldt het Zuid-Afrikaanse internetnieuws News24 dinsdag. Biko stierf op 12 september 1977 aan hersenletsel nadat de zwarte leider naakt en bloedend 1200 kilometer in een politiebusje naar de gevangenis van Pretoria was vervoerd.

In 1999 weigerde de Waarheids- en Verzoeningscommisise, opgericht om de emotionele en psychologische wonden van de apartheid te helen, de vijf agenten amnestie te verlenen. Zij beweerden dat de 30-jarige Biko tijdens een verhoor per ongeluk met zijn hoofd tegen een muur was gevallen. De zwarte activist had een ondervrager aangevallen, waarop de agenten hem probeerden tegen te houden.