DEN HAAG - De ANWB verwacht maandagmorgen een kwart meer pechgevallen op de wegen dan op een 'normale' maandagochtend.

Gewoonlijk worden op een maandagmorgen 3500 bestuurders geholpen. De verwachting is dat het er komende maandag 4300 zullen zijn, aldus een woordvoerder van de ANWB.

De stijging van het aantal pechgevallen wordt veroorzaakt door de relatief extreme kou van die het KNMI in de nacht van zondag op maandag verwacht.

Daarom worden door het hele land een kwart meer wegenwachten ingezet: in totaal maandag 250. De KNMI verwacht nachtelijke temperaturen die schommelen tussen de min 10 en min 15 graden Celsius.

De pechgevallen blijven in dit soort situaties niet beperkt tot startproblemen. Veel automobilisten kampen ook met defecte accu's of ze krijgen het portier niet open.

Tips

Om problemen te voorkomen heeft de ANWB vijf tips gegeven. Zo adviseert de wegenwacht geen handrem te gebruiken bij vorst. Die kan zeker bij extreme kou wel eens vastvriezen.

Ook moeten mensen volgens de ANWB de ruiten schoon krabben zonder de motor te laten lopen. De verbranding van de brandstof is nog niet optimaal waardoor de uitlaatgassen erg slecht zijn voor de gezondheid. Een andere reden is dat auto's wel eens op slot willen vallen als de motor draait, terwijl de bestuurder buiten de ramen nog aan het krabben is.

Daarnaast kunnen bestuurders de portieren invetten met vaseline, een vettige spray of talkpoeder om te voorkomen dat de portieren niet meer open gaan. En is het handig om slotontdooier niet in de auto, maar in de jaszak te bewaren.