DEN HAAG - PvdA-leider Bos twijfelt of hij bij de volgende verkiezingen weer lijsttrekker zal worden van zijn partij. Hij zegt dat in een interview met het jongste nummer van het weekblad Nieuwe Revu.

Of hij het lijsttrekkerschap weer op zich neemt, hangt af van het verloop van het debat over de vernieuwing in de PvdA, zegt Bos. Ook de vraag of het lijsttrekkerschap te combineren is met het vaderschap speelt een rol. Bos' vrouw verwacht haar eerste kind.

Voldoende draagvlak

Bos werd vorig jaar door de PvdA-leden met grote meerderheid tot partijleider gekozen. In de Nieuwe Revu zegt hij dat hij dat in principe minstens twee perioden wil blijven, maar dan moet het wel klikken tussen hem en de partij. "In de komende jaren zal het interne debat enorm veel overhoop halen. Krijg ik voldoende draagvlak voor de richting die ik organisatorisch en ideologisch met de partij wil inslaan?"

Bos zegt in het interview over twee jaar klaar te willen zijn met een "nieuw, inspirerend beginselprogramma", dat het huidige, uit 1977 daterende beginselprogram moet vervangen. "Ik beschouw het als een gevoelig punt dat we in de tussentijd kwetsbaar zullen zijn voor het verwijt dat de Partij van de Arbeid het allemaal nog niet weet."

Bos zegt in het interview verder dat hij streeft naar een versterkte Europese defensie, zodat Europa minder afhankelijk is van de Verenigde Staten. Dat betekent dat er meer geld nodig is voor defensie. "De PvdA heeft in het verleden te makkelijk naar de defensiebegroting gekeken als er bezuinigd moest worden."