LOS ANGELES - Bij de recall-vote van dinsdag waarin kiezers in Californië zich kunnen uitspreken over het lot van gouverneur Gray Davis, lijkt de opkomst zeer hoog te worden. Dat meldden diverse Amerikaanse media dinsdag.

Volgens de jongste schattingen zouden meer dan tien miljoen mensen hun voorkeur kenbaar willen maken van de in totaal vijftien miljoen geregistreerde kiesgerechtigden. Twee miljoen van hen hebben hun stem van tevoren al uitgebracht. Van een miljoen anderen zouden ingevulde stembiljetten nog onderweg zijn in de post. Alle anderen kunnen dinsdag tot 8 uur (lokale tijd) nog terecht in de stemlokalen.

Onthullingen misdragingen

Een hoge opkomst op dinsdag zou in het voordeel kunnen zijn van gouverneur Davis, zeiden politieke waarnemers voorafgaand aan de stembusgang. De steun om de bestuurder af te zetten, is de afgelopen dagen behoorlijk teruggelopen na onthullingen over misdragingen door de belangrijkste Republikeinse kandidaat Arnold Schwarzenegger.

De Democraat Davis hoopt op een hoge opkomst vooral onder vakbondsleden en Latino's de traditionele aanhang van zijn partij. Mocht de vraag of Davis uit zijn ambt moet worden gezet niet door een meerderheid van de kiezers met 'ja' worden beantwoord, dan blijft hij gewoon aan als bestuurder. Het tweede deel van de stembiljetten, met daarop de namen van alle mogelijke opvolgers van Davis, wordt dan waardeloos.

Langste naam

De stembiljetten tellen maar liefst tien pagina's. "Ik zoek altijd naar de langste naam", zei Schwarzenegger gekscherend toen hij twee uur na het openstellen van de stembureaus samen met zijn vrouw Maria Shriver kwam stemmen. Davis zou later op de dag nog zijn stem uitbrengen.

De eerste uitslagen worden meteen na sluiting van de stembussen verwacht (woensdagochtend vijf uur Nederlandse tijd). Het kan evenwel weken duren voordat de uitslag ook officieel wordt vastgesteld en zelfs nog langer als het zoals verwacht uitloopt op een nek-aan-nekrace. Hertellingen en rechtszaken zijn dan niet ondenkbaar.

Onregelmatigheden zijn vooralsnog niet geconstateerd, maar dat kan nog komen. In veel plaatsen hebben de autoriteiten minder stemlokalen ingericht dan normaal het geval is. Ze kampen met financiële tekorten, maar hadden ook problemen met het late tijdstip waarop bekend werd dat de recall-vote door mocht gaan.