AMSTERDAM - De mannenprik komt er aan, een alternatief voor 'de pil' voor vrouwen.Volgens Australische onderzoekers kan al binnen drie jaar al betrouwbareanticonceptie voor mannen zijn.

Bekijk video:
Modem / Breedband

De gecombineerde behandeling bestaat uit een implantaat dat het mannelijketestosteron-hormoon bevat, en uit een drie-maandelijkse injectie metsynthetische versie van progesteron. Dat is dezelfde stof die wordt gebruiktin anticonceptiepillen voor vrouwen.

In Australië is een experiment van één jaar bij 55 stellen met succesafgerond. Doel was de spermaproductie uit te schakelen, zonder dat mannenhun zin in seks verliezen. En dat is gelukt. Na afloop van het experimentstelden wetenschappers geen enkele zwangerschap vast, en - net zo belangrijk- geen bijwerkingen. Juist die bijwerkingen zorgden ervoor dat eerderepogingen om effectieve anticonceptie voor mannen te ontwikkelen, mislukten.

Eén van de deelnemers aan het onderzoek zegt: "Je hebt nergens last van.Zodra alles op z'n plaats zit en je hebt je prik gehad, vergeet je het". Het implantaat wordt elke vier maanden vervangen. Proefpersonen bij wie datniet werd gedaan, waren enkele maanden na het experiment alweer evenvruchtbaar als voor hun deelname.