ROTTERDAM - Bij de Rotterdamse Maasvlakte is dinsdagochtend een dode bultrug aangetroffen. Volgens de politie ontdekte een medewerker van een nabijgelegen bedrijf het aangespoelde dier. Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden is ingeschakeld om het dier te ontleden. Het is de bedoeling dat het skelet in het museum komt te staan. Een zegsman spreekt van een zeldzame vondst. "Ik heb het dier nog niet gezien, maar het gaat om een jong van ongeveer acht jaar oud. Ook een jong weegt al gauw enkele tonnen."

Naturalis weet al bijna een week dat er een dode bultrug in de Noordzee drijft. "Vorige week heeft Rijkswaterstaat het dier naar open zee gesleept, omdat het in de vaarroute van de scheepvaart lag. Wij werden pas ingelicht toen dat al gebeurd was en namen aan dat het om een dwergvinvis ging. Die spoelen wel vaker aan. Op foto's die waren gemaakt bij het wegslepen, zagen we echter dat het om een jonge bultrug ging. Die willen we graag hebben. Het is voor het eerst in Nederland dat er een aanspoelt."

Achterhalen hoe het dier is gestorven, wordt lastig, denkt de conservator. "Het is natuurlijk een exemplaar dat is afgedwaald en al enige tijd dood is. Het is niet vers meer, verder onderzoek zal in deze staat nauwelijks mogelijk zijn."

De verwachting is dat ongeveer tien personen woensdag en donderdag bezig zullen zijn met het ontleden van het dier.