FUNTUA/DETROIT - Enkele dagen na de mislukte aanslag op een vliegtuig tussen Amsterdam en Detroit begint duidelijk te worden wie de man is die dood en verderf probeerde te zaaien.

Familie, vrienden en politie brengen langzaam maar zeker brokjes informatie naar buiten over 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttalab.

De Nigeriaan werd opgevoed in een welvarend gezin. Hij is de zoon van een rijke zakenman en oud-minister en heeft vijftien broers en zussen.

Abdulmuttalab woonde in zijn jeugd in het hart van de Islamitische cultuur in Nigeria, in de stad Funtua. Vrienden noemden hem de paus, omdat hij zo religieus was.

Vrome moslim

Tevens stond hij bekend om de preken die hij zijn vrienden gaf, ook later in Togo, waar hij naar een Britse school ging.

Zijn docent Michael Rimmer werd zondag door de Britse politie ondervraagd. Hij omschreef Abdulmuttalab als een ''vrome moslim''.

De strijd van de Taliban in Afghanistan was in de klas ter sprake gekomen. Abdulmuttalab zou de kant van de extremistische moslimstrijders hebben gekozen, maar Rimmer weet dat aan de puberteit en had nooit gedacht dat zijn leerling echt zou radicaliseren.

Radicaliseren

Later studeerde Abdulmuttalab volgens een familielid drie jaar in Londen om wertuigbouwkundig ingenieur te worden.

Tijdens zijn studiejaren reisde Abdulmuttalab volgens een bekende van de familie twee keer naar Jemen, waar hij cursussen over de Arabische taal en de Islam volgde. Begin dit jaar vertrok hij naar Dubai om verder te studeren, dit keer koos hij voor een opleiding internationale handel.

Enkele weken geleden nam de vader van Abdulmuttalab contact op met de Amerikaanse ambassade in Nigeria om te melden dat zijn zoon radicaliseerde, aldus een Amerikaanse functionaris.

Jihad

De vader vertelde dat de familie vreesde dat Abdulmuttalab naar Jemen was gegaan om deel te nemen ''aan een soort jihad'' (heilige oorlog).

De autoriteiten in de VS zetten Abdulmuttalab op een zwarte lijst, waar 550.000 mensen op staan die mogelijk iets van doen hebben met terrorisme. Hij kwam niet op een speciale lijst te staan, die het onmogelijk maakt om te vliegen.

De afgelopen dagen maakte de Nigeriaan een lange reis: hij vloog vanuit Jemen, waar hij vermoedelijk al enige weken verbleef, via Ethiopië en Ghana naar Nigeria.

Overmeesterd

Van daaruit vloog hij verder naar Amsterdam, waar hij overstapte op de vlucht naar Detroit. Kort voor de landing probeerde hij het explosieve materiaal PETN dat op zijn been zat geplakt tot ontploffing te brengen.

Hij werd overmeesterd en gearresteerd. Abdulmuttalab verklaarde na zijn aanhoudig te hebben gehandeld namens het terreurnetwerk al-Qaeda.

Ernstig geschokt

Volgens de Amerikaanse federale recherche FBI was de bom afkomstig uit Jemen en zou Abdulmuttalab daar ook instructies hebben gekregen over de manier waarop de bom tot ontploffing moest worden gebracht.

De vader van de 23-jarige liet via de Nigeriaanse overheid weten ''ernstig geschokt te zijn''. Ook zei hij de handelingen van zijn zoon ''te betreuren''.