LAGOS - De 23-jarige Nigeriaan, die zaterdag is aangeklaagd vanwege een mislukte aanslag op een vliegtuig boven de VS, heeft mogelijk de controles op de luchthaven van Lagos omzeild, omdat hij de zoon van een oud-minister en prominente Nigeriaanse zakenman is.

Dat meldden Nigeriaanse media zondag. Hij is noch in Lagos noch in Amsterdam gepakt met explosieve stoffen.

Tot zaterdag omzeilden ''belangrijke mensen'' en hun families de controles veelal gemakkelijk. Ook doen veel metaaldetectors en andere apparaten het vaak niet.

De Nigeriaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) hebben zondag echter bekendgemaakt dat sinds zaterdag alle passagiers weer worden gecontroleerd op alle 22 luchthavens in het land. Ze waarschuwden daarom voor vertragingen.

Omkoping

Met behulp van omkoping zou je echter ''alles in een vliegtuig kunnen krijgen'' in Nigeria, aldus een commentator van de Nigeriaanse krant The Guardian.

De aangeklaagde Nigeriaan woonde niet in het West-Afrikaanse land, maar kwam op 24 december het land binnen en nam diezelfde dag nog het vliegtuig naar Detroit via Schiphol, liet de minister van Informatie zondag weten.

Hij had op 16 december een e-ticket van de Nederlandse vliegmaatschappij KLM gekocht in de Ghanese hoofdstad Accra.

Al-Qaeda

De Nigeriaan die vrijdag een aanslag wilde plegen op een vliegtuig boven de VS, handelde waarschijnlijk alleen. Of er een verband is met het terreurnetwerk al-Qaeda, kan nog niet worden vastgesteld.

Dat heeft Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, zondag gezegd.

Brandwonden

De verdachte, Umar Farouk Abdulmuttalab, reisde van de Nigeriaanse stad Lagos via Schiphol naar Detroit. Zondag werd hij voorgeleid aan de rechter. Dat gebeurde in een ziekenhuis in Ann Arbor (Michigan), waar hij wordt behandeld voor de brandwonden die hij opliep tijdens de mislukte aanslag.

Abdulmutallab probeerde vlak voor de landing in Detroit het explosieve materiaal PETN dat op zijn been zat geplakt tot ontploffing te brengen. Er volgde een kleine knal, waarna medepassagiers en cabinepersoneel hem wisten te overmeesteren.

De 32-jarige Jasper Schuringa speelde daarbij een hoofdrol. Hij kwam afgelopen weekend wereldwijd in het nieuws voor zijn heldhaftige daad.

Training

De islamitische Nigeriaan zou na zijn aanhouding hebben verklaard dat hij namens al-Qaeda handelde, maar of dit ook echt zo is, blijft de vraag.

De man zou in Jemen een training hebben gevolgd, waar hij instructies kreeg om het vliegtuig kort voor de landing te laten ontploffen, zodat er ook slachtoffers op de grond zouden vallen.

Zwarte lijst

Abdulmutallab was geen onbekende van de veiligheidsdiensten. De Amerikaanse regering zou vorige maand een dossier over hem hebben aangemaakt, maar zag toen geen reden om hem op een zwarte lijst te zetten voor het vliegverkeer.

Afgelopen weekend presenteerde de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) een eerste onderzoek naar de veiligheidscheck op Schiphol.

De veiligheidscontrole die Abdulmutallab op het Nederlandse vliegveld onderging, bleek volgens de voorschriften uitgevoerd.