DEN HAAG - Het slechte weer heeft dinsdagochtend opnieuw lange files veroorzaakt. Volgens de ANWB was het rond 08.00 uur het drukst met 65 files met een lengte van in totaal 308 kilometer. Dat is ruim twee keer zo druk als een normale ochtendspits op dinsdag, meldde een woordvoerder.

Rond 10.00 uur stonden er nog twintig files met een totale lengte van 70 kilometer. "Normaal gesproken is het rond dit tijdstip bijna filevrij", aldus de zegsman. Vooral in het midden van het land en in Noord-Holland waren grote problemen door zeer forse hagelbuien. "Op de wegen ligt soms wel 3 tot 4 centimeter hagel, wat leidt tot acute gladheid."

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) leidden harde windstoten en regenbuien tot een hoger aantal aanrijdingen dan normaal op de snelwegen. Ook takken en bomen op de weg veroorzaakten hinder in het verkeer, zei een woordvoerder. De ongevallen gebeurden hoofdzakelijk in het midden van het land en Gelderland.

Ook treinreizigers ondervonden dinsdagochtend vertraging door het slechte weer. Door de harde wind was tussen Leiden en Hoofddorp een boom op de rails gevallen, waardoor het treinverkeer enige tijd stillag.

Maandag was het ook al ellende op de snelwegen. Toen stonden er rond 08.30 uur 53 files met een totale lengte van 312 kilometer. De veerboot Stena Discovery raakte in de nacht van maandag op dinsdag uit koers op de Nieuwe Waterweg.

Vermoedelijk door de storm en de sterke vloedstroom kwam het schip tegen een stalen meerpaal, waardoor een gat van ongeveer 8 vierkante meter in de wand werd geslagen. Ook twee vrachtwagens aan boord van de veerdienst tussen Hoek van Holland en Harwich raakten beschadigd. De 280 passagiers en 47 bemanningsleden aan boord van de Discovery bleven ongedeerd.