KINSHASA/KIGALI/DEN HAAG - Bij een massaslachting in de Democratische Republiek Congo (RDC) zijn maandag opnieuw tientallen mensen vermoord. Dit hebben de Verenigde Naties laten weten.

Soldaten van MONUC, de VN-vredesmacht in Congo, troffen maandag in het dorp Katshelli in het noordoosten van het Afrikaanse land 23 lijken aan. Volgens dorpelingen waren 32 andere slachtoffers van de aanval maandagochtend in de loop van de dag al begraven.

Vuurwapens en kapmessen

Bij de massaslachting zo'n 70 kilometer ten noordoosten van de stad Bunia in de provincie Ituri zijn vuurwapens en kapmessen gebruikt. Zwangere vrouwen en kinderen zijn doodgehakt of doodgeschoten. De VN, die een onderzoek hebben ingesteld, hebben nog geen mededeling gedaan over de etniciteit van de slachtoffers.

In de provincie Ituri woedt al jaren een bloedige strijd tussen Hema's en Lendu's die sinds 1999 al zeker 50.000 levens heeft geëist. Tribale milities gaan moordend tekeer. Volgens Thomas Lubanga, de leider van de Hema-rebellenbeweging UPC (Unie van Congolese Patriotten), zijn de slachtoffers Hema's die zijn vermoord door aanhangers van de twee belangrijkste Lendu-groeperingen, FNI en FRPI.

Internationaal Strafhof

Oorlogsmisdaden in Congo-Kinshasa zijn het eerste aandachtspunt van hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC), dat sinds 1 juli vorig jaar in Den Haag zetelt. In de RDC zijn de afgelopen vijf jaar al miljoenen doden gevallen door de oorlog.