DEN HAAG - De staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) willen de veiling van etherfrequenties onder commerciële radiozenders voorlopig uitstellen.

Het kabinet praat vrijdag over een voorstel om zeven bestaande commerciële zenders als Sky Radio en Radio 538 tot 2004 hun frequentie te laten behouden. Dat is door bronnen rond het kabinet bevestigd.

In het plan krijgen bovendien twee nieuwe zenders na een vergelijkende toets ook een frequentie toebedeeld. De commerciële zenders moeten wel betalen voor hun plek in de ether.

De staatssecretarissen komen nu met hun plan omdat de rechter hen heeft gemaand duidelijkheid te scheppen over de verdeling van de frequenties. Kabinet en Tweede Kamer ruziën daar al maanden over.

Draagvlak

Het kabinet vindt het veilen van frequenties nog steeds de beste en meest eerlijke methode, maar het politieke draagvlak daarvoor in de Kamer ontbreekt. PvdA, CDA en D66 willen dat bestaande zenders niet de dupe worden van een veiling.

Zij schaarden zich daarmee achter het protest van de radiostations die via acties en juridische procedures het veilingplan van het kabinet bestreden. Met het nieuwe voorstel van De Vries en Van der Ploeg lijken die acties voorlopig geslaagd.

Winst afdragen

Het kabinet moet vrijdag nog een beslissing nemen over de financiële verplichtingen van de radiozenders. Waarschijnlijk zullen ze een percentage van de winst moeten afdragen. Ook is het nog mogelijk dat de omzet van het station meeweegt voor de financiële verplichting.

Niet alle zenders moeten hetzelfde betalen voor hun frequentie. Kleinere, minder rendabele stations die bijvoorbeeld vooral nieuws uitzenden betalen minder.

De nieuwkomers die aanspraak willen maken op een frequentie worden onderworpen aan een vergelijkende toets, waarbij ze op basis van economische criteria zoals winst en bedrijfsplan worden beoordeeld. Twee van de nieuwkomers krijgen een frequentie.

De Vries en Van der Ploeg willen dat in 2004 opnieuw wordt bekeken hoe de frequenties worden verdeeld. Veilen is dan opnieuw een mogelijkheid.

/NIEUWSKamer verkeerd voorgelicht over veiling radiofrequentiesExperts bepleiten veiling radiofrequentiesNog geen alternatief voor veiling radiofrequentiesKabinet botst met Kamer over veiling radiofrequentiesPvdA en D66 verwerpen veilingplan radiofrequentiesRadiofrequenties krijgen een 'gekleurde' veiling