AMSTERDAM - Topcrimineel Klaas Bruinsma had begin jaren negentig geen relatie met Mabel Wisse Smit, maar met haar vriendin Ottolien Lels. Dat heeft de nu 36-jarige Lels dinsdag gezegd in de Volkskrant.

Mabel Wisse Smit verklaarde eerder dat ze, in verband met zeilwedstrijden, heeft gelogeerd op het motorjacht Neeltje Jacoba van Bruinsma. "Ik bevestig de verklaring van Mabel Wisse Smit", stelt Lels. "Ik herken de manier waarop zij haar contact met Bruinsma beschrijft. Mabel Wisse Smit had geen liefdesaffaire met Klaas Bruinsma."

Wisse Smit kwam in opspraak, nadat een voormalig lijfwacht van Bruinsma, Charlie da Silva, in het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries had gezegd dat zij een liefdesaffaire met de topcrimineel had. Zo zou zij met Bruinsma de nacht op zijn motorboot hebben doorgebracht.

Charlie da Silva

"Ik heb aan boord van de Neeltje Jacoba overnacht, alleen met Klaas Bruinsma en in samenzijn van anderen, onder wie ook Mabel Wisse Smit", schrijft Lels daarover. "Ik kan me Charlie da Silva niet herinneren, wel anderen in Bruinsma's omgeving."

Lels werkte ten tijde van de relatie bij een bedrijf dat zeilevenementen organiseerde. Later begon ze een studie psychologie in Leiden. Lels werkt nu als psychologe bij een internationaal organisatieadviesbureau en is ongetrouwd.

Pijnlijke confrontatie

Lels: "Dit is voor mij een zeer pijnlijke confrontatie met het verleden; een tijd waaraan ik liever niet meer terugdenk. Sterker, ik kan me voorstellen dat niemand in mijn directe omgeving, van toen en van nu, opnieuw met deze periode geconfronteerd wil worden.

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat in deze kwestie alleen de waarheid helpt om onrecht recht te zetten. Dat is de reden waarom ik besloten heb deze verklaring af te geven. Ik wil duidelijk maken dat ik niet twijfel aan de integriteit van Mabel Wisse Smit, die een vriendin van mij is. De weergave van de gebeurtenissen in het verleden is uiterst ongelukkig. Dit levert mijns inziens alleen maar verliezers op."

Lels stelt in haar verklaring dat ze ten tijde van haar relatie met Bruinsma niet goed op de hoogte was van de activiteiten waarmee hij zich bezighield. "Klaas Bruinsma probeerde mij zoveel mogelijk buiten zijn zakelijke activiteiten te houden", aldus Lels.

"Pas na zijn overlijden werden die mij in hun volle omvang duidelijk. Alle feiten omtrent de relatie tussen Klaas Bruinsma en mijzelf, alsmede de mate waarvan ik op de hoogte was van zijn activiteiten, zijn terug te vinden bij de politie van Amsterdam. Die heb ik hierover destijds benaderd. Mogelijk is mijn persoon ook terug te vinden in verslagen van het IRT-onderzoek naar Klaas Bruinsma."