TEHERAN - Iran heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) informatie verstrekt over onderdelen die het heeft geïmporteerd om uranium te kunnen verrijken. Dat heeft een hoge Iraanse regeringsfunctionaris maandag tegen het Britse persbureau Reuters gezegd.

Iran wil ook de opslagplaatsen tonen, waar die onderdelen zijn opgeslagen. Daardoor hoopt het bewind in Teheran duidelijk te maken dat de nucleaire activiteiten van het land niet bedoeld zijn om de beschikking over massavernietigingswapens te krijgen.

Ali Akbar Salehi, de Iraanse functionaris voor de IAEA, zei tegen het Franse persbureau AFP dat een lijst met geïmporteerde onderdelen vrijwel klaar is.Hij stelde dat Iran van verscheidene onderdelen de herkomst niet kan achterhalen, omdat die door tussenpersonen zijn geleverd.

Iran stelt kernenergie nodig te hebben. Het land wordt er evenwel van verdacht met zijn nucleaire projecten kernwapens te willen vervaardigen. Het IAEA eist dat de Iraanse regering voor 31 oktober duidelijk maakt dat het land geen kernwapens maakt.