SYDNEY - Een orde van nonnen in Australië heeft tienduizenden dollars betaald aan vrouwen die beweren dat ze seksueel en lichamelijk zijn misbruikt in een weeshuis. Maar de betaling van het geld was geen erkenning van schuld, zei Clare Breen, regionaal moeder-overste van de Arme Zusters van Nazareth in Australië en Nieuw-Zeeland.

De orde betaalde in de afgelopen twee jaar in totaal 75.000 Australische dollars (41.500 euro) aan dertien vrouwen die nog altijd "ongelukkige herinneringen" bewaren aan het weeshuis. "Het is een manier om de meisjes te proberen te helpen in het genezingsproces", zei Breen woensdag.

Een groep van in totaal zeventien vrouwen had de orde in 1999 aangeklaagd wegens het seksueel misbruik, dat tussen 1940 en 1950 zou hebben plaatsgehad in het Nazarethweeshuis in Brisbane. Volgens het Australische magazine Bulletin, waarin enkele vermeende slachtoffers aan het woord komen, is het geld uitbetaald om slachtoffers tot zwijgen te verplichten en hun proces tegen de orde in te trekken.