UTRECHT - Honderden reizigers zijn maandagochtend gestrand op het Centraal Station in Utrecht, omdat er eerder dan zij verwachtten geen bussen meer reden. Al om even na half elf kwamen er geen bussen meer, hoewel de werkonderbreking bij het stadvervoer om 11.00 uur zou beginnen.

De actie is georganiseerd door de vakcentrale FNV uit protest tegen de bezuinigingen van het kabinet. Zij maakt deel uit van een reeks protesten door het hele land.

Bij veel reizigers op het stadsbusstation bij Utrecht Centraal was het onbegrip groot dat de bussen al een klein half uur voor de actie officieel zou beginnen, niet meer reden. Een deel van hen was speciaal eerder van huis gegaan om nog kort voor elven een bus te pakken. Onder hen waren veel studenten die onderweg waren naar universiteitscentrum De Uithof.

GVU

Er vielen al eerder bussen uit, omdat de chauffeurs bij het officiële begin van de actie in de remise wilden zijn. Het stadsvervoersbedrijf GVU had zondag al gewaarschuwd dat reizigers er rekening mee moesten houden dat vanaf 09.30 uur bussen zouden uitvallen.

Taxi's

In totaal strandden enkele honderden mensen op het stadsbusstation. Circa 150 reizigers verzamelden zich bij de taxistandplaatsen, maar veel taxi's waren er niet te zien. Overigens hebben veel reizigers begrip voor de actie. "Het is in ieders belang" en "sympathiek dat ze het niet in de spits doen", waren veel gehoorde uitspraken.

Chauffeurs

De stakende chauffeurs komen om 12.00 op het Vredenburg bijeen voor een actiebijeenkomst. Stadsvervoerbedrijf GVU verwacht dat bussen om 14.00 uur weer gaan rijden, maar pas vanaf 15.30 uur volgens de dienstregeling.

De FNV houdt sinds verleden week woensdag estafetteacties door het hele land tegen de bezuinigingen van het kabinet. Daarmee wil de vakbeweging mensen bewust maken van de gevolgen van onder meer de kabinetsingrepen in de WAO, de WW, het vroegpensioen en het ziekenfonds.