ROTTERDAM - Extreemrechts mag zaterdag in Rotterdam betogen. De bestuursrechter in Rotterdam heeft het verbod door burgemeester Opstelten van een demonstratie door de NVU donderdag ongedaan gemaakt.

De extreemrechtse voorlieden C. Kusters en C. Malcoci van de Nederlandse Volks Unie (NVU) hadden toestemming gevraagd om te demonstreren. Antifascistische organisaties meldden daarna een tegendemonstratie aan.

Opstelten

Opstelten verbood beide manifestaties uit angst voor ongeregeldheden. Volgens hem zouden de betogingen een disproportionele inzet van de politie vragen, twee keer zoveel als bij een risicowedstrijd van Feyenoord.

Kusters

Kusters spande een kort geding aan tegen de gemeente, dat donderdag diende. De bestuursrechter stelt de rechtsextremist in het gelijk. Volgens de rechter is het recht om te betogen vastgelegd in artikel 9 van de grondwet.

Gemeente

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zei na de uitspraak dat vrijdag met Kusters overlegd zal worden over de locatie en het tijdstip van de demonstratie. De politie zal volgens hem zaterdag meer dan zevenhonderd agenten inzetten. De politie kan ook te maken krijgen met antifascisten. Hun tegendemonstratie mag doorgaan van burgemeester Opstelten. Dat maakte hij donderdag naar aanleiding van de uitspraak bekend.

Het is de tweede keer dat een rechter een verbod op een extreemrechtse betoging vernietigt. Vorig jaar bepaalde de rechter in Maastricht al dat de burgemeester van Kerkrade ten onrechte een demonstratie van de NVU had verboden.

Kerkrade

In maart demonstreerden zo'n honderd Nederlandse en Duitse neonazi's korte tijd in de omgeving van het NS-station in Kerkrade. Zij werden beschermd door vijfhonderd politieagenten tegen meer dan duizend tegenbetogers.