SYDNEY - Op een workshop in het Australische Brisbane over euthanasie hebben de cursisten een zelfmoordmachine gemaakt. Kosten van het materiaal: een paar dollar. De pro-euthanasielobby in Australië wil er de regering mee overtuigen dat euthanasie legaal moet worden.

Op het apparaat zitten slangen die aan de neus worden bevestigd. Daardoor stroomt een binnen enkele minuten dodelijke dosis koolmonoxide. Het is een kopie van een prototype dat eerder dit jaar is gepresenteerd door Philip Nitschke, al jarenlang een voorvechter van legale vrijwillige euthanasie. Nitschke kwam vorig jaar ook al met een soort zelfmoordzak, een tas met elastieken sluiting die om nek wordt gebonden. Tegenstanders noemen hem Dokter Dood.

Initiatiefnemer van de cursus is de Australische vereniging voor vrijwillige euthanasie. Directeur John Todd: "We realiseren ons dat het een zware stap is, maar we hebben een regering die niet bereid is om een beschaafde regeling rond vrijwillige euthanasie in dit land mogelijk te maken."

Cursiste Sandra Milne bouwde haar machientje in een half uur. "Je kan gewoon in bed gaan liggen, de slangen aansluiten, je ogen sluiten en in slaap vallen. Het is een extra voorzorg voor me, ik ben niet van plan het apparaat te gebruiken."