JAKARTA - Het terroristennetwerk al-Qaeda heeft meebetaald aan de aanslagen op het vakantie-eiland Bali, in oktober vorig jaar. Dat zou blijken uit de bekentenissen van terroristenleider Hambali die het Amerikaanse weekblad Time in bezit heeft. Bij de aanslagen kwamen 202 mensen, onder wie vier Nederlanders en veel andere Westerse toeristen, om het leven.

Tegenover de politie heeft Riduan Isamuddin alias Hambali gezegd dat al-Qaeda hem 30.000 dollar betaalde. Hambali kreeg het geld zonder enige voorwaarde of instructie en gebruikte het voor de bomaanslag op de populaire Sari Club. ,,Al-Qaeda was uiterst tevreden over de aanslagen en schonk nog eens 100.000 dollar'', staat volgens Time in de verklaring.

Volgens Hambali is 45.000 dollar door het terreurnetwerk van Osama bin Laden betaald aan zijn militante moslimorganisatie Jemaah Islamiyah. Dit geld is geschonken aan de gezinnen van de daders en gebruikt voor meer terreurdaden. Hambali suggereert dat hiermee ook de fatale aanslag op het JW Marriott Hotel in Jakarta in augustus is gefinancierd. De vier verdachten die inmiddels zijn veroordeeld in verband met de aanslagen op Bali waren allen lid van Jemaah Islamiyah.

In een begeleidend schrijven bij de verhoorverslagen waarschuwt de Amerikaanse politie collega's dat Hambali hen met zijn verklaringen wellicht bewust probeert te misleiden. Anderzijds onderschrijven twee van zijn handlangers de bekentenissen.

Met hulp van Amerikaanse opsporingsambtenaren kon Hambali op 14 augustus worden gearresteerd in Thailand. Hij was op dat moment de meeste gezochte man in Azië.

Volgens de Verenigde Staten is hij het brein achter de aanslagen op Bali. De verdachte is volgens Time overgebracht naar de Amerikaanse basis op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan.