JERUZALEM/HAIFA/DAMASCUS - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft nog geen oordeel gegeven over de Israëlische aanval op Syrië. De raad was zondagavond in spoedzitting bijeengekomen, op verzoek van een woedend Syrië. Na drie uur werd de vergadering echter geschorst en begonnen de informele gesprekken. Waarnemers verwachten dat het maandag of dinsdag alsnog tot een stemming komt.

Syrië wilde dat een resolutie werd aangenomen die de 'militaire agressie' van Israël zou veroordelen. De Verenigde Staten, met een vetorecht in de raad, vonden de tekst, die niets zegt over Palestijnse terreurdaden in Israël, niet aanvaardbaar.

Syrië woedend

Syrië was woedend over een aanval zondagochtend van de Israëlische luchtmacht op een doel in het westen van Syrië, volgens Jeruzalem een trainingskamp voor terroristen. De aanval volgde op een bloedige Palestijnse zelfmoordaanslag in de stad Haifa, zaterdag. Daardoor vielen twintig doden.

Veel leden van de raad, zoals Frankrijk, Duitsland, Egypte en Jordanië, veroordeelden Israël en sommigen refereerden ook aan de aanslag in Haifa. Groot-Brittannië zei het recht van Israël op bescherming tegen terrorisme te erkennen, maar benadrukte dat dit binnen de grenzen van het internationale recht moest gebeuren.

Volgens Syrië heeft Israël een Palestijns vluchtelingenkamp aangevallen. Daardoor raakten twee bewakers lichtgewond, aldus Palestijnse bronnen. Het was voor het eerst in ruim twintig jaar dat Israël een doel op Syrisch grondgebied aanviel. Syrië en Israël zijn al lang vijanden, wegens de Israëlische annexatie van het grensgebied de Golan Hoogvlakte in 1967.

VS: Syrië steunt terrorisme

De VS herhaalden zondag hun beschuldiging dat Syrië terrorisme steunt. Israël waarschuwde de andere landen de door Syrië gewenste resolutie geen steun te geven.

"Syrië verdient geen steun voor zijn betrokkenheid bij moord. De raad maakt zich schuldig aan een onvergeeflijke daad van morele blindheid" als de resolutie er zou komen, aldus de Israëlische ambassadeur bij de VN, Dan Gillerman.

Eerder al had hij gezegd dat het feit dat Syrië de raad bijeen had geroepen, was alsof "Bin Laden na 11 september om een spoedzitting had gevraagd", aldus de Britse omroep BBC.

Arabische Liga

Ook de Arabische Liga is zondag bijeengekomen. Het verbond van Arabische landen heeft de VN opgeroepen Israël te weerhouden van nieuwe aanvallen op Syrië en het 'georganiseerde staatsterrorisme' van de joodse staat te stoppen.

Volgens Israël werd het aangevallen kamp in Syrië gebruikt door de militante Islamitische Jihad. Deze organisatie eiste zaterdag de aanslag in Haifa op, waardoor in totaal twintig doden vielen. Maar de radicale beweging liet zondag weten geen trainingskampen in Syrië te hebben.

Oproep Anan

Na de aanslag zaterdag in Haifa, waarbij een 29-jarige vrouw zich opblies in een restaurant, heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan de Palestijnse Autoriteit opgeroepen er "alles aan te doen om een halt toe te roepen aan deze verwerpelijke aanslagen". Ook de Palestijnse leider Arafat en de toekomstige premier Qurei veroordeelden de aanslag, maar Israël toonde zich daarvan niet erg onder de indruk.

De aanslag in Haifa bracht weer de discussie op gang over de mogelijke 'verwijdering' van Arafat, waartoe het Israëlische kabinet in september in principe heeft besloten. Zondagavond werd bekend dat Arafat een 'noodkabinet' van acht ministers heeft ingesteld, onder premier Qurei.

Volgens Qurei was dat nodig om de steeds dreigender situatie het hoofd te kunnen bieden. Over de vorming van een nieuw kabinet hadden Arafat en Qurai al weken gesteggeld. Ook is in de Palestijnse gebieden de noodtoestand uitgeroepen.