EINDHOVEN - De 150 militairen van het F-16-detachement zijn zondagavond teruggekeerd uit Kirgizië. Daar heeft de luchtmacht een jaar deelgenomen aan de operatie ‘Enduring Freedom’ waarbij vluchten werden uitgevoerd boven Afghanistan.

Het detachement ondersteunde eerst zes Nederlandse F-16's die missies boven Afghanistan uitvoerden. Deze zomer ging het aantal terug naar vier F-16's . De militairen waren gelegerd op de vliegbasis Manas in Kirgizië. Van daaruit zijn achthonderd missies met ongeveer 5000 vlieguren door Nederlanders gevlogen. Een aantal keren werd daadwerkelijk luchtsteun geleverd aan Amerikaanse en Britse militairen op de grond in Afghanistan. Daarbij werden mogelijke al-Qaeda- of Taliban-strijders door de Nederlandse F-16's gebombardeerd.

Het F-16 detachement bestaat onder meer uit militairen van de met sluiting bedreigde vliegbasis Twente. De militairen werden ontvangen door staatssecretaris Van der Knaap en plaatsvervangend bevelhebber van de luchtmacht, generaal-majoor Starink.