LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft verschillende Europese landen gevraagd DNA-onderzoek te verrichten in het kader van de Puttense moordzaak. Onderzocht wordt of de DNA-sporen op het lichaam van de in 1994 vermoorde Christel Ambrosius uit Putten overeenkomen met DNA-profielen die zijn opgeslagen in de databanken.

Hiermee gaat het OM verder dan de opdracht die het van het gerechtshof in Leeuwarden kreeg opgelegd, aldus persadvocaat-generaal R. van der Velde. Tot nu toe werd alleen gezocht in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk en werden de sporen vergeleken met het DNA van de Franse seriemoordenaar Guy George. Die werd vorig jaar in zijn land veroordeeld voor de moord op zeven vrouwen. In 1994 zou hij een aantal malen in Nederland zijn geweest.

Verkrachting

Het gerechtshof in Leeuwarden heropende vorig jaar de geruchtmakende moord op de 23-jarige stewardess. De verdachten J. Viets en H. du Bois wrden in 1995 wegens verkrachting en moord tot tien jaar cel veroordeeld. Volgens de twee hebben ze het misdrijf onder extreme druk tijdens politieverhoren in eerste instantie bekend. Korte tijd later trokken ze hun verklaringen in. Beiden zijn na ruim zes jaar gevangenisstraf weer op vrije voeten.

Volgens Van der Velde is het van belang "al het materiaal, zowel belastend als ontlastend op tafel te hebben en daarom hebben we de zoekopdracht uitgebreid." Het is niet bekend wanneer de uitslagen binnen zijn en wat dat voor de voortgang van het proces betekent.