JERUZALEM/HAIFA/DAMASCUS - De Israëlische luchtmacht heeft zondagochtend een aanval uitgevoerd op een doel in het westen van Syrië, waar volgens Jeruzalem een trainingskamp voor terroristen was gevestigd. Syrië heeft na de aanval, die volgde op een bloedige Palestijnse zelfmoordaanslag in de stad Haifa, om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. De Raad kwamzondagavond bijeen.

Het is voor het eerst sinds de Yom Kippur-oorlog in 1973 dat Israël een doel aanviel dat zo diep in Syrië ligt. Een woordvoerder van de regering in Jeruzalem verklaarde dat de aanval niet gericht was tegen Syrië, maar tegen de terroristen die gebruik zouden maken van het kamp. Een andere woordvoerder liet weten dat “dit een duidelijke boodschap was aan Syrië om de terroristische organisaties te ontmantelen die vanaf Syrisch grondgebied opereren”.

'Palestijns vluchtelingenkamp'

Volgens Israël werd het kamp gebruikt door de militante Islamitische Jihad. Deze organisatie eiste zaterdag de aanslag in Haifa op, waarbij in totaal twintig doden vielen. Maar de radicale beweging liet zondag weten geen trainingskampen in Syrië te hebben. Een woordvoerder van het Palestijnse Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP), zei in het verleden wel van het bewuste kamp gebruik te hebben gemaakt, maar verklaarde dat het nu verlaten was. Syrische media omschreven het kamp als een ’Palestijns vluchtelingenkamp’. Volgens Palestijnse bronnen raakte twee bewakers lichtgewond.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Faruq al-Shara noemde de actie een “ernstige escalatie”, en een “agressie tegen het Syrische territorium”. Al-Shara zei dat “Syrië zich zo veel mogelijk probeert te beheersen”.

Aan verkeerde kant van het terrorisme

De Verenigde Staten hebben Syrië en Israël zondag opgeroepen niets te ondernemen dat de spanning in het Midden-Oosten verder laat oplopen of kan leiden tot vijandelijkheden. “We hebben de regering van Syrië herhaaldelijk laten weten dat het aan de verkeerde kant van de oorlog tegen het terrorisme staat, en dat het moet stoppen met het beschermen van terroristen.”, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris die anoniem wilde blijven. De Amerikaanse president Bush heeft een telefonisch onderhoud gehad met de Israëlische premier Sharon. Over de inhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt.

‘Onacceptabel’

Frankrijk en Duitsland hebben laten weten de Israëlische aanval ’onacceptabel’ te vinden. Ook Egypte en Jordanië veroordeelden de aanval. Groot-Brittannië zei het recht van Israël op bescherming tegen terrorisme te erkennen, maar benadrukte dat dit binnen de grenzen van het internationale recht moest gebeuren.

Zelfmoordaanslag

Een dag eerder was de wereld net zo eensgezind in de veroordeling van de Palestijnse zelfmoordaanslag in Haifa. Een -jarige vrouw, gelieerd aan de Islamitsiche Jihad, blies zichzelf op in het drukke restaurant Maxim aan de rand van de stad. Bij de negentien mensen die zij meesleepte in de dood, zijn vier jonge kinderen. Ook vier Israëlische Arabieren werden gedood.

Kofi Annan

VN-secretaris-generaal Kofi Annan riep de Palestijnse Autoriteit op om er “alles aan te doen om een halt toe te roepen aan deze verwerpelijke aanslagen”. Volgens Annan berokkenen de aanslagen alleen maar schade aan de Palestijnse zaak''.

Ook de Palestijnse leider Arafat en de toekomstige premier Qurei veroordeelden de aanslag, maar Israël toonde zich niet erg onder de indruk. De Israëlische minister Olmert liet weten dat zijn land ”zelf de terroristische infrastructuur moet vernietigen”. De aanslag in Haifa bracht weer de discussie op gang over de mogelijke verwijdering van Arafat, waartoe het Israëlische kabinet in september in principe heeft besloten. Vredesactivisten vormden zondag een ‘menselijke schild’ rond het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah, om de Palestijnse leider te beschermen.

In de nacht van zaterdag op zondag voerde Israël ook twee luchtaanvallen uit op de Gazastrook. In een deel van het gebied viel de elektriciteit uit. In Jenin, waar de vrouw die de aanslag in Haifa pleegde vandaan kwam, werd het huis van de zelfmoordenares met de grond gelijk gemaakt.