KOPENHAGEN - De politie in de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft zaterdag naar eigen zeggen tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties bijna zevenhonderd mensen opgepakt die deelnamen aan een massademonstratie voor het klimaat. Zij pleegden geweld.

Naar schatting honderdduizend betogers waren de straat opgegaan om maatregelen te eisen tegen de opwarming van de aarde.

Deense media meldden botsingen tussen demonstranten en de politie, waarbij zeker een agent en een betoger gewond raakten.

De politieman werd geraakt door een straatsteen en is in een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hij verkeert niet in levensgevaar, aldus de Deense televisie. De betoger raakte gewond doordat een door hem gefabriceerde bom afging.

Planeet B

''Bla bla bla. Treed nu op!'' en ''Er is geen planeet B'' hadden betogers op spandoeken geschreven. Sommigen hadden zich verkleed als ijsberen en panda's, diersoorten die worden bedreigd door klimaatverandering.

''Dit was de grootste klimaatdemonstratie ooit'', denkt Peter van GroenFront! Hij liep mee in de mensenmassa, net als talrijke andere Nederlanders, onder wie leden van christelijke organisaties en milieuverenigingen, studenten, antiglobalisten en -kapitalisten.

Opwarming

Ook elders op de wereld werd voor maatregelen tegen de veronderstelde opwarming van de aarde gedemonstreerd. De protesten begonnen in Australië, waar in totaal zo'n 50.000 betogers op meerdere plaatsen in het land de straat op gingen.

Ook kwamen activisten bijeen in Hongkong, Jakarta en de Filipijnen. Naar verluidt waren in ruim honderd steden wereldwijd betogingen.

Betoging milieuactivisten