SCHIPHOL/LONDEN - Op Schiphol zijn onlangs twee honden aangetroffen met drugs in hun maag. De labradors waren onderdeel van een zending uit Colombia en hadden Groot-Brittannië als eindbestemming. Een van de honden bezweek aan de drugs. De ander is aan het herstellen. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft dat zondag laten weten.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee is het de eerste keer dat bij honden drugs zijn ontdekt. De labradors wekten de aandacht van een drugsteam op de luchthaven omdat ze onwel raakten. Röntgenfoto's toonden de plastic zakjes met elk 2 kilo cocaïne aan. De dieren zijn onmiddellijk geopereerd, maar voor een van de honden kwam deze ingreep niet meer op tijd.

Op de Britse luchthaven Stansted Airport zijn inmiddels zeven mensen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de drugssmokkel. Drie Britten verschenen volgens de omroep BBC al voor de rechtbank van Essex. Zij blijven voorlopig in hechtenis. De overige vier verdachten moeten in afwachting van nader onderzoek later terugkomen op een politiebureau in Essex.

Volgens de zegsman van de marechaussee ontdekte het zogeheten Cargo Harc-team, een samenwerkingsverband van Koninklijke Marechaussee, de FIOD-ECD en de douane, honden ongeveer anderhalve week geleden dat de honden drugs vervoerden. Op Schiphol zijn in deze zaak verder geen aanhoudingen verricht.