AMSTERDAM - De kans is groot dat het Stedelijk Museum in Amsterdam nog later opengaat dan gepland.

Dat zegt Gijs van Tuyl, die deze week vertrekt als directeur van de culturele instelling, vrijdag in een interview in de Volkskrant. Een woordvoerster van het museum laat weten dat de uitspraken kloppen.

De planning is momenteel dat het Stedelijk eind 2010 de deuren heropent. ,,Ik vraag me echt af of het wel gaat lukken, komend jaar. Ik denk het niet'', aldus Van Tuyl.

Berekeningen

De oorzaak van de mogelijke vertraging zijn verkeerde berekeningen van de draagkracht van het nieuwe gedeelte van het museum.

De kunstinstelling ondergaat momenteel een grote renovatie. Die liep al eerder vertraging op.

Dymaxion Biotron

Het Stedelijk maakte vrijdag verder bekend een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson te hebben aangeschaft.

Het heet Dymaxion Biotron en bestaat uit een skelet in een glazen kist, die wordt doorboord door een lichtstraal. Het museum heeft het werk met hulp van enkele particuliere partijen gekocht, waar wil niet zeggen wat de prijs was.

Naast het gekochte werk heeft de culturele instelling ook nog het werk Terranaut van diezelfde Matthew Day Jackson voor een lange periode in bruikleen gekregen van een particulier.