LONDEN - De Britse koningin Elizabeth zou tijdens een bezoek aan Nigeria later dit jaar een doelwit zijn van de terroristische organisatie al-Qaeda. Dat meldde de Britse krant The Sunday Telegraph uit bronnen binnen de regering.

Al-Qaeda zou gebruik willen maken van de zwakte in de Nigeriaanse beveiliging en willen toeslaan tijdens de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Gemenebest (Commonwealth).

Versterking

De Britse onderminister van Buitenlandse Zaken Chris Mullin zou bereid zijn om Nigeria het gebruik van Britse troepen aan te bieden om de beveiliging te versterken. Volgens de bronnen in de regering is er echter geen sprake van dat Elizabeth het bezoek aan de conferentie afzegt. De Britse koningin is hoofd van het Gemenebest, het overwegend Engelstalige, informele verbond van 54 landen. De regering zou echter wel bezorgd zijn om de veiligheid van het -jarige staatshoofd.

Volgens de krant zal Groot-Brittannië Nigeria aanbieden de anti-terrorisme eenheid van de politie en de elite-eenheid SAS te sturen.

Osama bin Laden

Al-Qaeda-leider Osama bin Laden noemde in een bandopname van begin dit jaar zes regeringen, waaronder die van Nigeria, ’afvallig’ en riep moslims op om het pro-Westerse regime omver te werpen. Volgens een internationale veiligheidsfunctionaris neemt het land het dreigement zeer serieus en kan de topbijeenkomst van de Gemenebest heel goed een doelwit zijn. De bijeenkomst duurt vier dagen en begint op 4 december.

De Britse koningin liet al eerder zien dat ze niet bang is uitgevallen. Ze opende op oudejaarsdag 1999 de Millennium Dome in Londen, ondanks ernstige waarschuwingen dat ze daar het doelwit van een aanslag zou kunnen zijn.