ZUTPHEN/AMSTERDAM - De politie Zutphen heeft tijdens een grootscheepse controle in de nacht van zaterdag op zondag ruim driehonderd bekeuringen uitgedeeld. De politie in Amsterdam heeft bij twee omvangrijke fouilleeracties in het weekeinde 25 mensen opgepakt. Bij een verkeerscontrole schreef de politie ook nog eens negenhonderd bekeuringen uit.

De overtredingen in Zutphen varieerden van rijden onder invloed en het schenken van alcohol aan minderjarigen tot het ontbreken van fietsverlichting. Ongeveer 140 medewerkers van de politie, gemeente, douane, justitie en Keuringsdienst van Waren namen deel aan de actie.

Agenten namen 1900 blaastesten af. Achttien bestuurders zaten onder invloed van alcohol achter het stuur, één jongeman kreeg een bekeuring voor verboden wapenbezit. Twee horecagelegenheden kregen een boete omdat ze alcohol schonken aan minderjarigen. De overige overtredingen hadden te maken met onder meer technische mankementen aan fiets of auto en het ontbreken van de juiste papieren.

De gemeente wilde met de controleactie het veiligheidsgevoel in Zutphen verbeteren en vernielingen door jongelui, die na een avondje stappen naar huis gaan, beteugelen. Ook was er uitgebreid aandacht voor alcohol in het verkeer.

Tijdens het eerste gedeelte van de actie werd al het inkomend verkeer op een zestal invalswegen van Zutphen door de politie en douane gecontroleerd. Bij het tweede deel van de actie werd al het in- en uitgaand verkeer van de binnenstad aan een controle onderworpen.

Controles in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft bij twee omvangrijke fouilleeracties in het weekeinde 25 mensen opgepakt. Zij nam twee vuurwapens, twintig steekwapens, enkele slagwapens en kleine hoeveelheden XTC-pillen en cocaïnebolletjes in beslag. Bij een verkeerscontrole schreef de politie ook nog eens negenhonderd bekeuringen uit.

De Dam

In de nacht van vrijdag op zaterdag vond een gecombineerde wapen- en verkeerscontrole plaats op en rond de Dam. Daarbij waren tachtig mensen betrokken. Behalve de politie waren ook de Belastingdienst, de sociale dienst, de Koninklijke Marechaussee en de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat bij de controle betrokken.

De controleurs onderzochten 350 voertuigen. Zij fouilleerden alle bestuurders van auto's, motoren, brommers en fietsen, evenals de medepassagiers van de auto's.

Rembrandtplein, Leidseplein

In de nacht van zaterdag op zondag kwam de politie met vijftig mensen in actie op het Rembrandtplein en het Leidseplein. Buiten op straat fouilleerden zij zevenhonderd mensen en in zestien horecagelegenheden controleerden zij alle bezoekers.

De politie arresteerde zeven mensen wegens verboden wapenbezit en acht automobilisten omdat zij teveel hadden gedronken. Zeven mensen bleken nog te worden gezocht, van wie een man die een gewelddadige overval op zijn geweten heeft. Twee drugsdealers moesten mee naar het politiebureau. Achthonderd bekeuringen gingen naar bestuurders die te hard reden.