WARSCHAU/ROME - Polen heeft zaterdag excusesaangeboden aan Frankrijk, omdat het Poolse ministerie van Defensievrijdag had gemeld dat er in Irak Franse luchtafweerraketten warengevonden die in 2003 waren gemaakt. De Franse president Chirac zeizaterdag dat de Poolse bewering dat er raketten van het typeRoland-3 met als fabricagedatum 2003 waren gevonden onmogelijkjuist kon zijn. Deze wapens worden al 15 jaar niet gemaakt, aldusChirac.

Polen noch Frankrijk sprak tegen dat de Poolse militairen wapensvan Franse makelij hadden ontdekt, maar de Polen kondigden aan eenonderzoek naar de productiedatum in te stellen. Volgens Fransedeskundigen zou de aantekening '2003' mogelijk zijn aangebrachtdoor Iraakse militairen bij de laatste controle van de wapens.

De Poolse premier Miller verklaarde de zaak vrijdag als'gesloten', nadat hij president Chirac had gesproken tijdens de topvan EU-leiders in Rome. Een hoge Franse diplomatieke bron lietweten dat Frankrijk 'tevreden' was met de Poolseverontschuldigingen.