AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft bij een omvangrijkewapen-en verkeerscontrole in de nacht van vrijdag op zaterdag 23mensen opgepakt en negenhonderd bekeuringen uitgeschreven. Bij deacties preventief fouilleren nam zij twee vuurwapens, tiensteekwapens en enkele slagwapens in beslag.

De actie vond plaats op en rond de Dam in het centrum. Daaraanwerkten tachtig mensen mee. Behalve de politie waren ook deBelastingdienst, de sociale dienst, de Koninklijke Marechaussee ende Inspectie voor Verkeer en Waterstaat bij de controle betrokken.De controleurs onderzochten 350 voertuigen. Alle bestuurders vanauto's, motoren, brommers en fietsen werden gefouilleerd, evenalsde medepassagiers van de auto's.

De politie arresteerde zeven mensen wegens verboden wapenbeziten acht mensen omdat zij teveel hadden gedronken. Zeven mensenbleken nog te worden gezocht, van wie een man voor een gewelddadigeoverval. Een drugshond vond honderd XTC-pillen in een van deauto's. Achthonderd bekeuringen gingen naar bestuurders die te hardreden.