ROME - De oproerpolitie in Rome heeft zaterdagtraangas gebruikt tegen demonstranten die probeerden door hetveiligheidskordon te breken rond het centrum waar deregeringsleiders van de EU bijeen zijn. Zij sloeg de betogers metde wapenstok uiteen, waarna de 'aanval' op het conferentiecentrumwerd afgeblazen.

Enkele actievoerders raakten gewond. Volgens de organisatorengaat het om acht mensen die in een ziekenhuis moesten wordenbehandeld. De politie verrichtte 34 arrestaties, zo heeft eenpolitiewoordvoerder gemeld. Het is onduidelijk hoeveel mensen erzaterdagavond nog vastzaten.

Volgens de organisatoren van de anti-globalistische betogingendeden er zeker 100.000 mensen mee aan de demonstranties in Rome.Sommige woordvoerders meldden dat er zelfs meer dan 300.000betogers op de been waren. De politie hield het op nog geen 80.000demonstranten.

Toiletpapier

Eerder zaterdag staken betogers auto's in brand en gooidenwinkelruiten in. Dit gebeurde ver van de plaats waar de EU-topwordt gehouden. Vooral het centrum van Rome, zoals de buurt rond deSint-Paulusbasiliek en de winkelstraat Via del Corso moesten hetontgelden. Het Italiaanse persbureau ANSA en ooggetuigen melddendat er zwarte rook uit een van de gebouwen in de buurt opsteeg.Enkele honderden mensen demonstreerden zaterdagochtend voor hetkantoor van de Italiaanse premier Berlusconi en gooidentoiletpapier naar het gebouw.

De autoriteiten hebben bijna 10.000 politiemensen ingezet om deorde in de hoofdstad te bewaren. Voor de Italiaanse regering liggende ongeregeldheden in Genua twee jaar geleden tijdens deG8-ontmoeting nog vers in het geheugen. Daarbij schoot een jongeagent een demonstrant dood.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Pisanu zei dat"zoals verwacht" ongeveer "400 relschoppers er alles aan haddengedaan om de demonstratie in geweld te laten uitmonden". MaarPisanu voegde daar aan toe dat "dankzij de vreedzame betogers ende zelfbeheersing en het professionalisme van onzeveiligheidsdiensten, het geweld en de schade tot een minimum isbeperkt".