JERUZALEM - Een Palestijnse zelfmoordaanslag in eenrestaurant aan de zuidrand van de Israëlische havenstad Haifa heeftzaterdag aan zeker negentien mensen het leven gekost. Dat heeft deIsraëlische politie enkele uren na de aanslag bevestigd. Onder deslachtoffers zouden ook vijf kinderen zijn. Ruim vijftig mensenraakten gewond.

Een ongeveer 20-jarige Palestijnse vrouw stapte het restaurant'Maxim', eigendom van een Israëlische Arabier, binnengestapt enblies zichzelf op. Eerdere berichten dat de vrouw, of eenhandlanger, eerst een bewaker van het restaurant heeftdoodgeschoten konden niet worden bevestigd.

De terroristische organisatie Islamitische Jihad heeft deverantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Een woordvoerdernoemde de actie een "natuurlijke reactie" op de "misdaden diedoor de Israëlische bezetting de Palestijnen worden aangedaan".Volgens de woordvoerder voert de organisatie aanslagen uit zodrazich daartoe een gelegenheid biedt. Dat er de afgelopen drie wekengeen aanslagen waren, heeft geen politieke redenen, meldde de krantHaaretz.

Veiligheidslek

De vrouw die de aanslag pleegde, zou afkomstig zijn van deWestelijke Jordaanoever en Israël zijn binnengekomen op een plekwaar het zogenoemde 'veiligheidshek' nog niet is gebouwd, aldusHaaretz.

Een lid van de regering-Sharon haastte zich na de aanslag teverklaren dat die de schuld was van de Palestijnse Autoriteit. Diezou niet voldoende doen om de Palestijnse terreurorganisaties teontmantelen.

De Palestijnse leider Arafat en de Palestijnse regering hebbenin een verklaring de aanslag fel veroordeeld. Premier Qurei lieteerder zaterdag weten tegen aanvallen op burgers te zijn. Ook debelangrijkste Palestijnse onderhandelaar, Saeb Erekat, veroordeeldede aanslag.

Grote schade

De ontploffing richtte grote schade aan. Meerdere gewondenverkeren in levensgevaar. De reddingsdiensten waren snel ter plekkeen hebben de gewonden afgevoerd naar ziekenhuizen in de omgeving.Onder de gewonden zijn de coach en twee andere functionarissenvan voetbalclub Maccabi Haifa. Het restaurant was eenontmoetingsplaats voor de spelers en de werknemers van de club.Verscheidene spelers zouden vlak voor 'Maxim' hebben gestaan toende explosie zich voordeed.

Israël had eerder zaterdag de Palestijnse gebieden volledigafgesloten, vooruitlopend op de viering maandag van de GroteVerzoendag. De Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever blijvendrie dagen lang afgegrendeld, tot de belangrijkste joodse feestdagvoorbij is. Ook de grenzen, vliegvelden en havens zijn ditweekeinde gesloten.

Klap voor het vredesproces

Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken noemtde aanslag in Haifa "verschrikkelijk". "Het is bovendien eenenorme klap voor het vredesproces", zei hij zaterdag na afloop vande Europese top in Rome.

De minister hoopt dat de zelfmoordaanslag niet leidt tot zwareIsraëlische vergeldingsacties. Het zou volgens hem niet goed zijnals de Israëlische regering de aanslag aangrijpt om de Palestijnseleider Arafat aan te pakken.