ROME - De Europese regeringsleiders zijn zaterdagmorgen omkwart over tien begonnen met de onderhandelingen over de eerstegrondwet voor de Europese Unie. Deze zogeheten IntergouvernementeleConferentie gaat op zijn minst tot het eind van het jaar duren.

De grondwet regelt de machtsverhoudingen binnen de EU: hoeveelmacht krijgt 'Brussel' en hoeveel blijft bij de nationaleregeringen? Uitgangspunt voor de onderhandelingen is eenontwerpgrondwet waar een internationale werkgroep anderhalf jaaraan heeft gewerkt. Daarin staat onder meer dat het roulerendehalfjaarlijkse voorzitterschap wordt afgeschaft. In de plaats moeteen 'president van de EU' komen.

De bijeenkomst vindt plaats in een in opdracht van de voormaligefascistische dictator Mussolini gebouwde buitenwijk van Rome. Hetinitiatief was bedoeld om de wereldtentoonstelling naar Italië tekrijgen, wat overigens mislukte.

Gastheer Berlusconi, de Italiaanse voorzitter van de EuropeseUnie, houdt rekening met zeker 50.000 betogers voor zijncongrespaleis. De demonstranten worden in tegenstelling tot de tweejaar geleden gehouden top van de G-8 in Genua, niet met hardebarrieres van het conferentie-oord weggehouden. Als de betogingenorderlijk verlopen, mogen de demonstranten het vergaderpaleis tot meter naderen.

De bijeenkomst wordt van Nederlandse kant bijgewoond doorpremier Balkenende, die wordt bijgestaan door minister De HoopScheffer van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Nicolai voorEuropese Zaken. Balkenende reist na de top door naar Malta, Cyprusen Turkije, waar hij met zijn gastheren overlegt over hettoekomstige voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie. Datvoorzitterschap begint in de tweede helft van 2004.